Siirry sisältöön
Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

25.8.2012 12.50

Uutisia?

Satuin kuulemaan Iskelmän uutiset. Oli sattunut vahingonlaukaus, ja ”nuori lapsi” oli loukkaantunut.

Nuori lapsi? Lapset ovat yleensä aika nuoria, siksi he lapsia ovatkin. On tietenkin myös vanhoja lapsia, mutta he ovat aikuisia. Toisinaan kyllä tapaa aikuisia, jotka muistuttavat kovasti uhmaikäistä lasta – heillä on kaikenlaisia kaikkivoipaisuusharhoja ja niin muodoin myös niiden romuttumisesta seuraavia turhautumisraivoja.

Voivat lapsetkin olla vanhoja. Sanotaanhan viisivuotiasta joskus viiden vanhaksi.

Yksittäinen lapsus uutisissa ei olisi blogikirjoituksen arvoinen asia, ellei se kielisi jotain muusta. Monissa kanavaluvissa on ehtona se, että kanava lähettää muun älämölön ohella uutisia. Tämä velvoite hoidetaan näköjään siten, että joku harjoittelija istutetaan netin ääreen poimimaan uutisoinnin arvoisiksi luulemiaan asioita. Tulos on pelkkää taustoittamatonta silppua: maanjäristys Kiinassa ja Loimaalla syntynyt kaksipäinen vasikka ovat yhtä merkittäviä uutisia.

Sitten se ”uutisten” lukeminen. Nasaalilla teiniäänellä siunattu tyttölapsi (usein ässävika kaupan päälle) lukee paperista mitä lukea pitää eikä ajattele mitä sanoo. Täydestä menee siis myös ”nuori lapsi”.


Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa

25.8.2012 13.27
Nuori vanhus
Haukut väärää puuta
Googlaamalla "loukkaantui vakavasti nuori lapsi" löytyy suurehko määrä juttuja, joissa käytetään tuota ilmaisua. Turha siis syyttää uutisten lukijan äänen nasaalisuutta, teiniyttä, sukupuolta tai ässävikaa tästä.

Kyseessä on epäilemättä STT:n tai muun laajalevikkisen tahon uutissyöte. Useimmat uutisten välittäjät lähettävät syötteen eteenpäin sellaisenaan tai lyhennettynä.

Näin tehdään, koska se kannattaa. Ihmiset haluavat kuunnella ja lukea uutisia, mutta eivät halua maksaa niistä niin paljoa, että olisi varaa oikeasti toimittaa ne (journalismin periaatteiden mukaan jne.). Joten nyt vain katsomaan peiliin.

Sama koskee silppumaisuutta. Uutisten massajakelussa ei kannata arvioida, onko kaksipäinen vasikka kuulijalle tärkeämpi kuin kaukaisen maan maanjäristys (yleensä on), koska sellaiseen käytetty työ ei ole liiketaloudellisesti kannattavaa.

P.S. Kyseinen uutinen kokonaisuudessaan kertoo kahdesta vahingonlaukauksesta, joista toisessa ”kuoli pieni lapsi” ja toisessa ”loukkaantui vakavasti nuori lapsi”. Vähän oudosti sanottu, mutta minun ensimmäinen reaktioni ei ole vetää hernettä nenään ilmauksesta ”nuori lapsi”. Asiayhteydessä se sanoo tarpeeksi selvästi, että kyse on pikkulasta vanhemmasta lapsesta. Tosin en tiedä, mitä kukaan silläkään tiedolla tekee, enkä tiedä, olisivatko kaikki tyytyväisiä, jos epämääräisten adjektiivien sijasta olisi tarkoin mainittu lasten iät.
26.8.2012 12.04
Simo
Iskelmän uutiset
Iskelmän uutiset ovat käsittääkseni STT:n uutistuotantoa, eivätkä "netistä poimittuja uutisoinnin arvoisiksi luultuja asioita".
27.8.2012 20.05
Ja taas valittamassa...
Mikä virhe tuossa oli?
Kun kuulin nuo uutiset alaikäisten aseenkäytön seurauksista, ei asiassa todellakaan kiinnittänyt huomiotani minkä-ääninen toimittaja millaisella sanavalinnalla tapauksista uutisoi.

Nykypäivänä uutistoimittajat eivät enää yleensä puhu klassisella yleisradionuotilla. Ja mielestäni ihan hyvä niin.

Ettei nyt Koskela puhuisi uutisoinnin suhteen sivuasiasta?
28.8.2012 12.03
Vanha nuori
Oikeaa asiaa
Kyllä valitettava tosiasia on, että sekä uutisten sisällöt että niiden esittäminen ovat kulkeneet selvää alamäkeä. On hyvä, että vielä edes joku jaksaa kiinnittää asiaan huomiota. Suurimmalle osalle - kuten täälläkin näistä puheenvuoroista huomaa - on tosin aivan sama, minkälaista "tuubaa" musiikin lomaan työnnetään.Vajaan ymmärryksen paljastaa myös kommentti, jossa huonon esittämisen ja puhevikojen vastapainoksi pannaan 'klassinen uutisnuotti'.
2.9.2012 13.46
William K
Nuori 19-vuotias
Vastaavaa harrastavat paljon ammattilaisetkin. Semminkin urheiluselostajat. Joka seurasi kesällä eliittikisojen tai olympialaisten selostuksia, sai tämän tämän kuulla, mitä tekee kentällä "nuori 19-vuotias kilpailija" tai "nuori 20-vuotias urheilija". Kai jokainen hokemattakin tajuaa, että tuonikäiset ovat nuoria, kun kilpailevat vielä nuorten sarjoissakin. Pleonasmi mikä pleonasmi. Oikein alkoi korviin ottaa. Hyvin riittää sanoa "nuori urheilija" tai jos haluaa täsmentää, niin sitten "20-vuotias kilpailija". Ei niitä koko ajan tarvitse päällekkäin väkättää.