Siirry sisältöön
Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

14.6.2012 20.53

Tämällänsä on tämä?

Jokaisella on tämänsä, totesi Pentti Saarikoski. Tämä aloitti kuulumalla Otavan joukkueeseen tämän kahdella kokoelmalla vuonna 1958.

Jalkapallosta on paljon iloa ja hyötyä. Vaikka peli junnaa siitä huolimatta, että nähdään loistava pallonriisto Robbenilta, kuullaan Niki Juuselan toimesta kuitenkin loistava ablatiiviagentti (”kissalta syöty lintu” = lintu jonka kissa söi).

Juuselan huikein verbaalisen virtuositeetin osoitus on ”tämällä”. Ei kelvannut persoonapronomini hän (> hänellä), piti käyttää pronominia tämä. Ja sitten tämä huikea taivutus: tämällä (tämä > tämällä).

Anon Suomen Akatemialta projektirahaa hankkeesen "Niki Juusela -

Suomi -sanakirja".

Tämällä kertaa lopetan tämän tämään.


Palaa otsikoihin | 6 puheenvuoroa

14.6.2012 22.05
Aristoteleen täti
Varoitus: Urheiluohjelmien kuuntelu aiheuttaa parantumattomia kielikorvavaurioita.
15.6.2012 21.48
Fanis
Ei sinällään mikään ihme. (sinään+sillään=sinällään). Sellaisenallaan ihan loogista suorastaan.
18.8.2012 22.16
Koskela
Fanis:lle
On se kumminkin ihme, että pronominin taivutus noin muuttuu. Tämä : tämän : tälle : tällä : tästä on paradigman mukaista taivutusta.

Vaikka voihan tuota ns. analogista taivutusta jatkaa: Tämänsäkään : tämänsättömyydessäänsä.
20.8.2012 12.53
Antifani
Koskelalle
Minkä paradigman mukainen on taivutus tämän : tälle : tällä : tästä? Mikä muu sana taipuu samoin? Jos paradigmaan eli taivutuskaavaan kuuluu vain yksi sana, eikö olisi luonnollisempaa puhua poikkeuksesta kuin kaavasta? Jos sellaisessakin yhteydessä puhutaan paradigmasta, niin "paradigman mukainen taivutus" muuttuu tyhjäksi käsitteeksi.

"Huikea taivutus" sen sijaan on paradigman mukaista: tämä : tämällä kuten jämä : jämällä.
20.8.2012 15.08
Antifoni
:::::
Olisiko "tämän" taivutus sukua yksikön ensimmäisen ja toisen persoonapronominin puhekieliselle taivutukselle, siis sinä : sulle : susta.

Enpä ole tullut muuten aikaisemmin ajatelleeksikaan, että "kuka" ei taivu, vaan sen taivutusmuodot ovat "ken" -sanan.
20.8.2012 16.28
Pläsipää
Paradigmasta
"Minkä paradigman mukainen on taivutus tämän : tälle : tällä : tästä?" Heterokliittisen eli sekaparadigman. Kielioppi tuntee sellaisia. Mutta kaikki eivät tunne kielioppia.