Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

11.11.2009 23.03

Pientä rajaa retoriikkaan, Katainen

Radiosta kuulin, miten valtiovarainministeri Katainen kertoi suuresti arvostavansa ihmisiä, jotka uhraavat jopa terveytensä isänmaansa talouden turvaamiseksi.

Niin, ajelin pitkin Itäväylää ja olin ajaa Kulosaaren sillan kaiteeseen kuullessani herra valtiovarainministerin haastattelun radiosta. Hänen mukaansa meidän tiemme on Baltian maiden tie. Eikös meidän tiemme muuten ennen ollut Tsekkoslovakian tie?

Kataisen reseptinä ovat verojen korottaminen ja julkisen talouden ns. leikkaaminen. Verojen korottamista en kavahda, mutta Katainen tiivisti visionsa näkemykseen, jonka mukaan hän arvostaa niitä ihmisiä, jotka tinkivät toimeentulostaan JA OVAT VALMIITA JOPA UHRAAMAAN TERVEYTENSÄ isänmaansa talouden puolesta.

Kuule Katainen. Nyt ei tule kauppoja. Vaikka omani ja Meilahden sairaalassa pussista saamani veri kaukaloon pantais, en luovu terveydestäni – tai paremminkin sen rippeistä – sinun isänmaasi talouden hyväksi. 

Muistanet kysymyksen ”Milloin johtaja johtaa esimerkillään?” Oikea vastaus on AINA. Aloita nyt siis vain kaikenmoisessa uhraamisessa itsestäsi; sinulla lienee enemmän terveyttä uhrattavana kuin minulla. Tavannemme siis elinluovutusjonossa (minä saamapuolella, ilmeisestikin).

Sitten siteeraan Linnaa. Täällä Pohjantähden alla -trilogian kolmannessa osassa mäkitupalainen Preeti Leppänen kunnostautuu jälleen kerran isänmaansa puolustus- ja kilpailukyvyn puolesta:

”Preeti oli jo jäänyt eläkkeelle, mutta kävi vielä kartanossa tilapäistöissä, kunnes putosi navetanparvesta sementtilattialle ja taittoi jalkansa. Kun miesten täytyi tulla auttamaan häntä, säikähti Preeti kovin aiheuttamaansa häiriötä. Tuskistaan huolimatta hän sanoi auttajille:

- Ei sen kanssa niin hätää... Jos on niin kun kiirutta... Minä tässä kyllä vartoilenkin... jos niin kun olisitte vasta päivällistunnilla...”

Siinä Preeti on prekariaattina jatkanut vielä eläkkeelle jäätyäänkin työuraansa ja uhraa terveytensä isänmaansa taloudellisen kilpailukyvyn vuoksi. Preeti Leppänen on valtiovarainministeri Kataisen ihannekansalainen.

Minä en suostu Preetiksi, niin paljon kuin häntä arvostankin. Toivon myös, ettei moni muukaan suostu, sillä suostujia on ollut jo ihan liikaa.

Mieti sitä, Katainen. Etkö ollenkaan ymmärrä, miten naurettavaa alkeellinen retoriiikkasi on? Sille nauravat kaikki, mutta nauru loppuu meiltä kaikilta lyhyeen, kun Sinut otetaan tosissaan.


Palaa otsikoihin | 7 puheenvuoroa

12.11.2009 8.03
KSH
Kiitoksia,
...Koskelalle Suomesta, syö rautaa ja...

Tämä nimenomainen Katainen ei ole muuten uhrannut minkään isänmaan eteen terveyttään. Eikös hallitus jo uransa alkutaipaleella linjannut, että koti ja perhe ovat tärkeämpiä kuin nämä valtion asiat?
12.11.2009 10.48
Preeti
Tosta isänmaasta...

Se on hyvänä aikana toi isänmaa paremmin herrasväen asia. Mutta näin lama-aikana sopii köyhemmänkin koittaa...
13.11.2009 13.03
Nuro II
Tyypillinen nykyajan hyvinvoivan porvarin käsitys maailmanmenosta.
13.11.2009 18.21
Senni
Onkin pitänyt kysyä, että Juhaninko poikia sitä ollaan? Nimittäin ovat nuo Pentinkulman asiat niin hyvin muistissa.

Ja kiitos vaan. Kataiselle sanoit just paikalleen. Kyllä se sillekin vielä etteen tullee, märkäkorvalle kukkoilijalle.
16.11.2009 11.11
Late
Työttömyys Baltiassa
Kataisen mainostamissa Baltian mallimaissa työttömyys on kohta 20 prosenttia.

Että semmoista ihanuutta kohden Katainen meitä haluaa johtaa.
7.12.2009 21.03
Koskela
Sennille
Ei olla Juhanin poika. Kun olen sitä Koskelan suvun lahjakkaampaa haaraa... Mutta Pentinkulman elämänmeno on kyllä tuttua.

Minusta toi Katainen muistuttaa suuresti Masi-sarjakuvan vänrikki Nappulaa.

Kataisen ihannevaltioissa Baltiassa menee muuten yhä huonommin.
12.12.2009 20.59
Late
Sodassako ollaan?
Tämä Katainen on viitannut tässä taloussössinnässä siihen, että tarvittaisiin talvisodan henkeä. Vanhanen puhuu sotakorvauksista. Olemmeko siis ilman edelläkäypää varoitusta joutuneet sotatilaan? Jos olemme, niin kenen kanssa? En lähde ylimääräisiin kertausharjoituksiin ennen kuin tiedän, tuleeko uhka muualtakin kuin amerikkalaisista tai suomalaisista pankeista.