Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

24.3.2011 13.51

Ohjeistamisen taiteesta

Joskus sitä jupiintuu ihmettelemään ohjetta, joka tuntuu liiankin täydelliseltä.

Tänä aamuna kello 05.02 jäin toviksi tulkitsemaan ohjetta, jonka nimi on ”Ohje tutkimukseen tulevalle”.

Siinä sanotaan muun muassa näin: ”Poistakaa näyteastian suojatarra. Pankaa kukin näyteputki tulppa edellä näyteneulaa vasten pohjaan saakka, kunnes virtsa suihkuaa putkeen ja odottakaa niin kauan, että putki täyttyy ja virtsasuihku loppuu (putkessa on alipaine, joka imee sinne tarvittavan määrän virtsaa). Pankaa kannen suojatarra takaisin purkin kanteen täyttöaukon päälle.”

Sitten neuvotaan, miten näyteputket toimitetaan laboratorioon. Ja lopuksi: ”Näytepurkin voi heittää kotona normaaleihin kotitalousjätteisiin.”

Että mikä minua ihmetyttää? Tämä: ”Pankaa kannen suojatarra takaisin purkin [siis aik. mainitun näyteastian] kanteen täyttöaukon päälle.” Miksi? Purkkihan menee roskiin. Kun tätä varhain aamulla miettii, alkaa tuntua, että siinä on jotain erittäin tärkeää, jota en ymmärrä.

Kello 07.57 selvisi, ettei näyteastialla (myöh. purkilla) ole kuseksimisen jälkeen mitään virkaa. Mutta onpahan sen kannessa nyt sitten suojatarra. Siellä normaalien kotitalousjätteiden seassa.


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa

24.3.2011 14.34
Koskela
Kusipurkin salaisuus, osa 2
Siinä suojatarrassa, joka pitää ottaa pois, lukee Do not remove!. Mutta on siinä selvennys: "Risk of needlestick injury."

Ahaa. Siellä on neula! Se ei olekaan siinä ampullissa vaan tässä purkissa. Että siksi se tarra, jota ei saa poistaa, pitää laittaa takaisin sen jälkeen kun se on poistettu.

Intensiiviset tutkimukset jatkuvat.

Vai soitetaanko Björn Wahlroosille? Kyllä se sen tietäis. Ks. myös kirjoitukseni "Se löytyi!".
24.3.2011 17.56
Koskela
Kusipurkin salaisuus, osa 3
Selkis. Purin sen kusipurkin. Neula siellä oli.

Paljolta vaivalta olisin säästynyt, jos olisin heti aamulla kilauttanut Björn Wahlroosille. Kyllä se olis sen tiennyt. Se kun on maailman viisain mies (ks. kirjoitukseni "Se löytyy!").

25.3.2011 8.52
Nalle W
Kiitos, Koskela, tästä tärkeästä blogimerkinnästä. Kusipurkkimysteeri on pitkään askarruttanut myös minua. Nyt sain siihen vastauksen joutumatta itse purkamaan tortsää! Nöyrin terveisin Nalle W