Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

31.1.2010 18.30

Näin säästämme koulutuksessa

Ruvetaanpa tehostamaan. Verohallinto tekee nykyään ns. veroehdotuksen, joka useimmiten on ihan käypä. Ylioppilastutkintolautakunta voisi ottaa siitä oppia. Tässä rationaalistava yhden miehen komitean tekemä koulutuksen tehostamisen edistämisen tehostamisesitys.

Parahin kokelas N.N.

Tämä on arvosanaehdotus, joka koskee äidinkielen koetta. Ehdotuksessa on otettu huomioon kouluarvosanasi äidinkielessä ja kirjallisuudessa, käymiesi äidinkielen ja kirjallisuuden kurssien määrä, vanhempiesi sosioekonominen asema, painokertoimella painotettu äitisi suorittama tutkinto, muiden lukuaineiden keskiarvosi, koulusi sijoittuminen MTV 3:n lukiorankinglistalla sekä koululääkäriltä saamamme lausunto terveytesi yleistilasta.

Otettuaan yllä mainitut seikat huomioon ylioppilastutkintolautakunta ehdottaa sinulle äidinkielessä arvosanaa CUM LAUDE APPROBATUR.

Mikäli olet tyytyväinen saamaasi arvosanaehdotukseen, Sinun ei tarvitse tehdä mitään. Liimaa CUM LAUDE APPROBATUR / äikkä -tarra palautuskuoreen, katso kirjeen takapuolelta onnennumerosi ja kirjoita se tarran alapuolelle. Varusta kuori postimerkillä ja vie kuori postilaatikkoon (se on se keltainen, heti siinä roskiksen vieressä). Näin osallistut onnenkisaan, jossa voit voittaa yhtä arvosanaa korkeamman arvosanan kuin nyt sinulle ehdotettu CUM LAUDE APPROBATUR. Toimi nopeasti, niin saat nopean osallistujan edun.

Mikäli kuitenkin arvelet ansaitsevasi äidinkielessä paremman arvosanan, voit osallistua kaksiosaiseen äidinkielen kokeeseen, jonka koepäivät tänä keväänä ovat 12.2. ja 15.3.

Parhain terveisin

Ylioppilastutkintolautakunta

Onnea uudelle ylioppilaalle! / Tervetuloa kokeeseen! (Tarpeeton yliviivataan.)


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa

1.2.2010 0.25
Jussi
Hieno idea!
Kirjoitus selvästi tehty hupsuttelutarkoituksella mutta tässä on silti ihan mielenkiintoinen ajatus. Ei liene aivan perusteetonta olettaa sosioekonomisen aseman ja aiemman äidinkielen menestyksen korreloivan ylioppilaskirjoitusten äidinkielen kokeen kanssa. Jos voitaisiin löytää vielä lisää korrelointia aiheuttavia tekijöitä säästettäisiin sekä sensoreilta vaivaa että kokelailta paineita ainakin yhden kokeen osalta! Jos parempi arvosana polttelee, niin kokeisiin voi osallistua.

Noin muuten en kyllä ymmärrä yhtään mihin tällä kirjoituksella pyrittiin. Onko kirjallisuudentutkija Koskela saanut mielestään huonoja veroehdotuksia? Itse olen ainoastaan iloinen että joku räknää kyseisen ehdotuksen saatavillaolevista tiedoista eikä minun tarvitse joka vuosi kaivaa kansiosta kuluneen verovuoden lappuja.

1.2.2010 10.12
Koskela
Jussille
Hyviä veroehdotuksia olen saanut ja olen nykyiseen käytäntöön vallan tyytyväinen.

Ajattelin vain auttaa opetusministeri Henna Virkkusta uudella idealla. Se vaara tässä kyllä on, että Virkkunen toteuttaa sen...

Koetan kehitellä ehdotustani. Kyllähän siihen voi lisätä huomioon otettavia muuttujia.
2.2.2010 10.39
Koskela
Jussille

On tästä tilastotietoa:
suoritettujen äikänkurssien määrän korrelaatio äidinkielen kokeessa menestymiseen on korkea (en nyt muista tarkkaan kuin korkea numeroina), samoin äikän koularvosanan sekä lukuaineiden keskiarvon.

Vanhempien sosioekonominen asema vaikuttaa sekin suuresta, mutta siitä seikasta ei YTL:llä ole laskelmia.

Jaa niin, sukupuoli vielä mukaan: tytöille puoli arvosanaa parempi ehdotus kuin pojille.

Sanoisin, että arvosanaehdotus tuottaisi yli 90 prosentissa tapauksista oikean arvosanan.