Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

9.12.2011 14.32

Kuvan koira ei liity tapaukseen

Varsinkin ns. iltapäivälehdet tuottavat ns. uutisillaan minulle suurta iloa.

Koira oli purrut ihmistä. Toimittajakoulun opetussuunnitelman mukaan se, että koira puree ihmistä, ei ole uutinen. Uutinen on vasta se, että ihminen puree koiraa. Ilta-Sanomat kuitenkin uutisoi tapauksen, jossa koira oli purrut ihmistä. Niin vain tuli siitäkin valtakunnallinen uutinen.

Hauskinta Ilta-Sanomien jutussa oli kuvitus.  Jutussa oli koiran kuva ja siinä kuvateksti: ”Kuvan koira ei liity tapaukseen.” Nyt sitten lukija tietää, millainen on koira – ei nyt tosin se koira, joka oli purrut ihmistä. Kas kun jutussa ei vielä ollut ihmisen kuvaa ja siinä kuvateksti: ”Kuvan ihminen ei liity tapaukseen.” Mahtoiko koko juttukaan liittyä tapaukseen?

Mutta kaiken hauskempia ovat suuresta onnettomuudesta täpärästi pelastuneiden ihmisten haastattelut. Jokunen aika sitten Etelä-Amerikasta Pariisiin matkalla ollut lentokone katosi ja löytyi sittemmin merestä. IS haastatteli miestä, joka oli melkein ollut lennolla. Hän kun oli ollut aikeissa matkustaa jos nyt ei ihan Etelä-Amerikasta Pariisiin niin Pariisista Etelä-Amerikkaan kumminkin. Ja melkein samana päivänä tai ainakin samoihin aikoihin. Lentoyhtiökin olisi voinut olla sama, jos mies olisi matkustanut.

Mitä mahtaa tehdä mies uudella elämällään?

Melko hauskoja ovat myös kohut. Kun IS kirjoittaa, että jostakin asiasta on noussut kohu, niin sitten on. Kyllä on, vaikka kukaan ei olisi aikaisemmin kuullut kohusta mitään. No nyt on. Ja kohu on.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Kotus-blogi.


Palaa otsikoihin | 9 puheenvuoroa

9.12.2011 16.36
Lasse Koskela
Pieniä lisiä
Rupesi sitten mielikuvitus laukkaamaan.

Vähältä piti -haastateltavat ovat siinä mielessä kätevä kategoria, että siinä on paljon ihmisiä.

Minäkin saatoin olla Air Francen katoamisaikaan Normandiassa, ja Viivi-kissa mukana. Entäpä jos mieleemme olisi pälähtänyt mennä Pariisiin ja käydä Etelä-Amerikassa? Ja sitten se kone - tai melkein sama - olisi pudonnut ja me olisimme kuolleet.

Jopa piti vähältä. Mutta hengissä säilyimme. Viivi tosin ei oikein toipunut eloonjäämissyyllisyydestään vaan kuoli viime keväänä kunnioitettavassa 16 ja puolen vuoden iässä. Ei vanhan rouvan sydän kestänyt traumaa.

Viivin tuhka on uurnassa pöydälläni. Mihin lähetän korvausvaatimuksen hänen traagisesta kuolemastaan, joka ilmiselvästi on Air Francen syytä - tai melkein olisi voinut olla?

Joukkokanteen paikka varmaan. Pydän nyt ilmoittautumaan kaikkia niitä, jotka olisivat voineet olla tuhoutuneessa Air Francen koneessa.
9.12.2011 21.43
Erkki (eka)
Hengessä mukana
Kissojen ystävänä minua vaivaa tuo Viivin traaginen kohtalo.

Voisinkohan vaatia Air Francelta korvausta henkisistä kärsimyksistä, joita tapauksen myötäeläminen minulle aiheuttaa?
9.12.2011 23.01
Tarmoerkale
Kun juttu ei itse puhu
Jos ei itse jutusta saa jutun juurta, ja jutun laatijaa silti jututtaa, hänet valtaa epätoivo päästä jonkun juttusille. Kuten tuo Air France -tapaus. Toimittajan täytyy alkaa kaivella mitä eriskummallisimpia yhteyksiä, koska hän janoaa juttua.
10.12.2011 19.45
Lasse Koskela
Erkille (ekalle)
No niin: siitä vain ryhmäkanteeseen mukaan!

Omalta osaltani olen päätynyt seuraavaan, yksilöityyn korvaushakemukseen:
1. Traumaattinen kokemus siitä, että milnulle soitetaan Viikin eläinsairaalasta: 1760 e
2. Taksikulut Viikin eläinsairaalaan: 22,70 e
3. Päätöksenteon aiheuttamat traumatisoivat kokemukset: 1972 e
4. Rauhoittava piikki (Viiville - isäntä olis kyä tarvinnu kans): 12, 70 e
5. Entlösung-piikki (Viiville): 8,80 e
6. Isännän itkussa menetyt suolat ja mineraalit vähennettynä niiden aiheuttamasta stressireaktion helpottamisesta: 54,70 e
7. Taksikulut takaisin työpaikalle: 20,60 e
8. Korvaus sanotun työpäivän loppuosan tehottomuudesta: 2,70 e
9. Krematoriokulut: 20, 70 e
10. Uurna: 54, 80 (sis. tuhkan) (postituskuluineen)
11. Posttraumaattiset kärsimykset: 1 700 246, 27 e
12. Varataan lisäksi esittää vaatimuksia työkyvyn menettämisesta Viivin kuolinhetkestä minun eläkkeelle jäämiseeni sekä korvaus eläkkeen vähenemisesta alentuneiden tulojen takia, varaus: 870 000 e

Laske siitä Air France!11.12.2011 11.55
U
Ei kukaan usko, että ikäloppu katti olisi kuollut traumaan. Vähältä piti -tilanteista täpärästi pelastuneethan ovat iloisia ja huojentuneita siitä, että jäivät henkiin, tyyliin "minäkin olisin voinut olla koneessa mutten ollut, jess!".

Sama vähältä piti -riemu pätee muillakin elämän aloilla: kulta- ja pronssimitalin voittajat ovat iloisempia kuin hopeamitalin saaja, koska kultamitalisti olisi voinut jäädä hopealle ja pronssimitalisti olisi voinut tulla neljänneksi. (Hopea sitävastoin hävitään aina.)


17.12.2011 18.29
Koskela
U:lle
Mutta on siinä toi eloonjääneen syyllisyys kumminkin sitten nirhaamassa psyykkistä tasapainoa?

Kauhee taakka kyllä. Missä viipyy IS:n haastattelija? Olis kuviakin. Ja tällä kertaa kuvan kissa liittyy tapaukseen. Siis siihen, että olis voinu...
17.12.2011 19.26
U
Ai tosiaan. Soitan heti IS:n vinkkipuhelimeen. Sanon että mies jäi täpärästi henkiin, tapaukseen liittyy kissa ja kuvia on.
19.12.2011 22.30
U
Vähältä piti, huh!
Jos yhtään lohduttaa, voit aina ajatella, että kissa eli pitkän elämän ja se olisi eläessään aivan hyvin voinut esimerkiksi riehua Big Brother -talossa kuin mikäkin huonosti kasvatettu kissis, syyllistyä sopimusrikkomukseen juoruamalla viestimille tähdittämiensä tosi-tv -ohjelmien juonet etukäteen ja naukua nolosti nuotin vierestä Idolsin koelaulutilaisuudessa. Mutta se ei tehnyt mitään tuollaista. Sinun sietäisi olla iloinen!
23.12.2011 21.01
Koskela
U:lle
Niin. Näin joulun aikaan sen eloonjäämissyyllisyyteensä kuolleen Viivi-katin poiesmenon aiheuttama minulle syntynyt henkellinen kärsimys on kerrottava 200 rosentilla.

Soita IS:ään. Heti! Muuten tää eskaloituu: naapurit saavat traumoja siitä että minä kärsin.

Kynttilöitä! Yhteisöllistä suremista! Muistosanoja! Kuva Ilta-Sanomiin! Hirvee kynttilämeri oveni edustalla?