Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

4.11.2010 20.17

Joskus uutisen lukeminen on vaikeaa

Iltapäivälehtiä luetaan Suomessa paljon. Se on kumma juttu, sillä se on vaikeaa. Kyllä suomalaisten täytyy olla hyviä lukijoita.

Ilta-Sanomissa oli 18.10.2010 uutinen autoon asennettavasta alkolukosta. Sen otsikkona oli ”2000 euron pakkolasku alkolukosta”. Lukeminen tyssääntyi siihen. Kielitoimiston sanakirja sanoo näin: ”pakkolasku ilma-aluksen lasku maastoon t. veteen teknisen vian tm. pakkotilanteen vuoksi, hätälasku. Ohjaaja teki pakkolaskun pellolle.” Ei oikein viisastuta.

Ehkäpä kyse on siitä, että alkolukon hintaa on pakko laskea 2000 eurolla? Ei kuulosta luontevalta. No, ehkä mallina on pakkoruotsi. Siis pakollinen lasku alkolukosta?

Aivan, siitä on kyse. Se selviää ensimmäisestä virkkeestä: ”Poliisiylijohtaja Paatero haluaisi myös humalaisena auton käynnistämisen estävät alkolukot pakollisiksi uusiin henkilöautoihin.” Mutta herttanen sentään, poliisiylijohtaja on antanut lausunnon humalassa? Taitaa olla sanansa mittainen mies: hän on esittänyt samaa myös selvin päin.

Mutta ei kai voi olla kyse siitä, että Paatero antaisi lausuntoja humalassa? Ei ei. Hänhän tarkoittaa, että alkolukko estäisi auton käynnistämisen ”myös humalaisena”. Miten niin ”myös humalaisena”? Estääkö alkolukko auton käynnistämisen selvin päin, ja sen lisäksi se estäisi auton käynnistämisen myös humalaisena. Autoa ei saisi käyntiin selvin päin eikä humalassa. Siis kuljettaja? Onnettomuudet varmaan kyllä vähenisivät sillä tavalla tehokkaasti.

Vai onko alkolukko sellainen laite, että se voi olla joko selvin päin tai humalassa. Kylläpä on innovatiivinen vehje. Ja sitten se on päälle päätteeksi jämpti: alkolukko estää auton käynnistämisen, jos se on selvin päin, ja niin se tekee silloinkin, kun se on humalassa.

Uutinen jatkuu vielä neljän kappaleen verran, mutta olkoon. Liian vaikea uutinen minulle.


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro

4.11.2010 22.03
Hurtta
vaiha ammattia
Susta tulis hyvä ohjelmoija, osaat bongata kirjoitetusta tekstistä sellaisia virheitä, jotka muut ihmiset korjaavat huomaamattaan, niinsanotusti lennossa. Tuollainen ominaisuus on mainitussa ammatissa kultaakin arvokkaampaa.

Noin muuten olen rivien välissä samaa mieltä kanssasi; nykyinen uutisointijournalismin taso on aivan tajuttoman kehnoa. Ja sitten ne vielä kehtaavat ihmetellä tilaajamäärien laskua!