Siirry sisältöön
Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

11.5.2013 21.44

Aika puhuu kieltään?

Kun ihminen laumaeläin on, hän puhuu kaltaistensa kieltä kunakin aikana.

Ennen meillä oli paljon kysymyksiä. Oli torpparikysymys, naiskysymys, väkijuomakysymys ja paljon muita kysymyksiä.

Edistystäkö lienee se, että meillä ei nykyään ole kysymyksiä? Eikä meillä ole sellaisia hankaluuksia, vääryyksiä tai epäoikeudenmukaisuuksia, jotka heti pitäisi hoitaa tai korjata. Ei ole, koska meillä on haasteellisia tilanteita, kriisitietoisuuden puutetta ja labiiliudesta johtuvaa turbulenssia globaalissa finanssimarkkinassa.

Mutta ei hätää. Kaikki hoidetaan sillä, että asioista (olkoot asiat isoja tai pieniä) on sovittu hallitusneuvotteluissa Säätytalon yössä.

Säätytalon yössä tehdyt päätökset oikeuttavat kysymään, olivatko kaikki neuvottelijat työkykyisiä. Auton ajamista säätelevät monenlaiset kuljettajan vireystilaa koskevat säännökset. Ei saa ajaa humalassa, ei saa ajaa väsyneenä – yli vuorokauden jatkunut hereilläoloaika vastaa melkein törkeän rattijuopumuksen kriteerit täyttävää ymmärrys- ja reagointivajetta.

Mutta ei hätää. Meillä on kehysriihi, joka tuottaa linjauksia. Linjauksia noudatetaan. Linjauksia noudatetaan, koska linjauksista on kehysriihessä sovittu. Säätytalon yössä sovittua hallitusohjelmaa noudatetaan, koska se hallitusohjelma on sovittu Säätytalon yössä. Kysymys (vanhanaikainen?): Kuinka paljon vahinkoa saa aikaan sattumaministeri, joka noudattaa hallitusneuvottelun päätöksiä ja kehysriihen linjauksia?

Kullakin ajalla on kielenpartensa. Tällä ajalla kehysriihi ja linjaus -kielenparsi.

Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa

12.5.2013 22.35
PP
Läppää?
Läpänheitto on tietysti omalla tavallaan kivaa, mutta lukijana joutuu tässä ihmettelemään, eikö tällaista blogia voisi varata asiallisille jutuille.

Tuostahan ei hyvällä tahdollakaan löydä tolkkua: on vain tajunnanvirtaa ja kommentteja johonkin, jota ei oikeasti yksilöidä.

Ja heti ensimmäisessä virkkeessä mennään metsään. Jos ottaa juttunsa lähtökohdaksi ajatuksen, että ihminen on laumaeläin, niin jatkokaan tuskin voi olla muuta kuin sekaannusta. Jo pari tuhatta vuotta kreikkalainen filosofia saavutti tiedon siitä, että ihminen on yhteiskunnallinen eläin (zoon politikon). Jos joku ei ymmärrä, mitä eroa on yhteiskunnallisella eläimellä ja laumaeläimellä, niin ei se sinänsä mitään, kunhan ei ruveta laumaeläinkuvitelmasta sepittelemään suuria näkemyksiä.

Ja ihminenhän todellisuudessa puhuu erilaisia kieliä, milloin kaltaistensa kieltä, milloin ylempiensä kieltä, milloin taas asiakkaiden oletettua kieltä. Tällaisessa julkisessa keskustelussa useimmat yleensä yrittävät kirjoittaa hienompaa kieltä kuin osaavat, ja se menee pieleen sitä enemmän, mitä hienompaa tavoitellaan.
13.5.2013 18.07
ukko Savosta
Kehysriihen parret
Asiaahan Koskela kirjoittaa. On tuolla kehysriihen parsilla tainnut kuivua semmoinen ahos, että kovin työläästi sen puiminen hallitukselta käy. Vai tohtisiko sanoa, että hallitus on kytketty parteensa? - Lukisivat joskus Nykysuomen sanakirjaa ne sattumaministerit, niin ehkä kielenparsikin siitä selkenisi.
13.5.2013 21.51
tms
Hyvää läppää!
Asiaahan tämä. Käytetyt ilmaisut muuttuvat, mutta "nimet muuttuu vaan, ja niillä peitetään, ettei mikään muutu lain, ihminen säilyy entisellään", tai jotain sinnepäin sanoi Kullervokin.

Kiitos Koskela!
15.5.2013 1.52
Neiti Aika
puhuu kieltä
Vai puhuuko kieli aikaa? Mutta se siitä.

Kysymys kuuluu: mitä niistä hallituksen linjauksista tulisi, jos hallituksen jäsenet pääsisivät välillä nukkumaan ja aloittaisivat taas aamulla kinaamisen alusta virkeinä ja energisinä. Ei ainuttakaan kompromissia eikä päätöstä ikinä.