Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.


Kielitoimiston kouluttajat

Riitta Hyvärinen
, Annastiina Viertiö, Minna Pyhälahti, Sari Vaula ja Elina Heikkilä työskentelevät kouluttajina Kotimaisten kielten keskuksessa. Heidän tavoitteenaan on monenlainen kielitiedon lisääminen koulutuksilla, puhelinneuvonnalla, tekstikonsultoinnilla ja lehtijutuilla.rss Kielitoimiston kouluttaja

13.1.2011 15.54

Kilotavut kuriin

Olisiko nyt sopiva hetki laittaa myös tekstitottumukset remonttiin?

On taas se aika vuodesta, kun lööpit huutavat laihdutusohjeita: ”Näin selviät mässäilemättä viikon seitsemästä päivästä”. ”Viisi vinkkiä pysyvään painonhallintaan”.

Olisiko nyt sopiva hetki laittaa myös tekstitottumukset remonttiin? Muistele menneen vuoden herkkuhetkiäsi: Nautitko varmasti joka sanasta, jonka luit tai kirjoitit? Onnistuitko sanomaan ”ei kiitos” turhille teksteille? Onnistuitko lopettamaan ajoissa, vai hiipikö takaraivoosi välillä ajatus, että vähempikin riittäisi? Muistion ei tarvitse olla kymmensivuinen ollakseen uskottava.

Vertaa omia tekstitottumuksiasi siihen, mitä ne olivat kymmenen vuotta sitten. Jos jokin on muuttunut, onko suunta oikea?

Suomi paisuu – niin myös tekstit. Hallituksen esitysten keskipituus on viisinkertaistunut sitten vuoden 1980. Tekstien määrä on lisääntynyt, ja monella alalla tekstit haukkaavat yhä suuremman osan työpäivästä. Tietotekniikka ei ole vähentänyt paperinkulutusta, ja moni tarvitsee koulutusta selvitäkseen sähköpostitulvasta.

Tehokuuri voi olla paikallaan, mutta kuka jaksaa rimpuilla kuntosalilla vuodesta toiseen greippimehun voimalla? Pysyvä tekstinhallinta syntyy arjen pienistä valinnoista. Mitkä ovat omat vinkkisi sanapöhöstä ja tekstiähkystä kärsiville?

Annastiina Viertiö


Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa

14.1.2011 14.01
tekstintuottaja
kiitos
Kiitos raikkaasta kyseenalaistuksestanne. Kirjoituksenne noudattaa omia ohjeítaan: se on tiivis.

Sanapöhö, tekstiähky, tekstinhallinta - tässä tekstissä laihduttamisen kielikuvia, mutta tuo pöhö-sana huonosti tuotetun tekstin kuvana esiintyy jo 1940-luvulla kirjoituksissa, joissa kovin sanoin määritellään huonoa kieltä, mm. Kalevalassa on erään kirjoituksen mukaan kielen pöhöä eli liiallista toistoa, maalailua, kuvailua. Olisiko pöhön tilalle jotain muuta metaforaa, joka sopisi paremmin nykyisen tekstitietoisuuden ja tekstitottumusten maailmankuvaan? En nimittäin nauti tuosta pöhö-sanasta ollenkaan.
17.1.2011 16.27
Lyhyestä virsi kaunis
Sananlaskut tiivistävät.

Kalevalan päivää vietetään 28.2. Kuinka moni henkilö tykkää suomalaisista sananlaskuista Facebookissa siihen mennessä?

http://www.facebook.com/sananlaskut
17.1.2011 17.46
Annastiina Viertiö
Hmm, eipä tule heti mieleen. Nykyään kielikuvia haetaan paljon talouden, tekniikan ja sodankäynnin maailmasta. Miten olisi hukkainvestointi tai hakuammunta? Voitaisiin myös puhua roskavaluutasta tai suutarista. "Tekstin joutokäyntiä" käytetään jonkin verran.
26.1.2011 9.39
Rönsyt kuriin
Tekstit kypsyvät bussissa
Ainakin omia tekstejäni pöhöttää pahimmin se, että kirjoittamiseen ryhtyy viime hetkellä - silloinkin, kun aikataulu on vain itsestä kiinni. Kokonaisuutta ei juuri ehdi jäsentää eikä karsia, kun määräaika meni jo.

Hyväksi tiivistyskeinoksi olen havainnut sen, että alkaa haudutella tekstiä hyvissä ajoin mielessään päästämättä sormia vielä näppäimistölle. Kun sitten lopulta panee asiat paperille, saa varmemmin esiin suuret linjat ja turhat yksityiskohdat ovat tipahtaneet pois.

Nykyään tekstini hautuvat työmatkan aikana, kun itse nuokun bussissa silmät kiinni.
2.2.2011 14.07
Janne
Kirjoitan ja sen jälkeen luen ja poistan ne sanat, jotka ovat tarpeettomia tekstin ymmärtämisen kannalta. Yritän kielteisen muodon sijaan käyttää myönteistä. Joillekin tälläinen teksti on liian tiivistä ja he kokevat sen tylynä, mutta toisaalta: jos lukija muistaa noin 5 % lukemastaan, yritän pitää huolen siitä, että tekstissä on oikeaan suuntaan ja tunnetilaan ohjaavia sanoja. Muu on em. luvun valossa turhaa.