Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.


Kielitoimiston kouluttajat

Riitta Hyvärinen
, Annastiina Viertiö, Minna Pyhälahti, Sari Vaula ja Elina Heikkilä työskentelevät kouluttajina Kotimaisten kielten keskuksessa. Heidän tavoitteenaan on monenlainen kielitiedon lisääminen koulutuksilla, puhelinneuvonnalla, tekstikonsultoinnilla ja lehtijutuilla.rss Kielitoimiston kouluttaja

22.10.2010 16.10

Mikä sana antaa eniten energiaa?

Kielitoimiston kouluttajat ovat kysyneet vuodesta 2006 lähtien mielipiteitä sanoista Helsingin kirjamessuilla. Perustelujakin kysytään, ja tässä kilpailussa myös ”mutu” on ihan hyvä perustelu.

Ensimmäisenä kilpailuvuonna kysyttiin suomen kielen trendikkäintä sanaa. Eniten ehdotettiin ilmauksia elikkä ja itse asiassa. Muiden vuosien aiheet ja voittajat ovat seuraavat:

vuonna 2007 ärsyttävin sana vittu

vuonna 2008 paras sana äiti

vuonna 2009 hassuin sana lämpimämpi

Voittajasanoista on kirjoitettu artikkeleita kielenhuollon tiedotuslehteen Kielikelloon. Viime vuonna STT tarttui aiheeseen ja moni sanomalehti julkaisi uutisen hassuimmasta sanasta. Internetissäkin keskusteltiin – nettiyleisö oli hassuimmista sanoista eri mieltä kuin messuyleisö.

Lämpimämpi-muodon voitto yllätti. Oma ehdokkaani viime vuoden kilpailuun olisi ollut sukkela, joka merkitsee eri murrealueilla eri asiaa. Esimerkiksi savolaismurteissa merkitys on ’nopea, nokkela ja vikkelä’, kun taas vaikkapa Lounais-Suomessa, Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla sukkela tarkoittaa ’kummallista ja merkillistä’.

Taas on aika sanojen. Tänä vuonna kysymme sanaa, joka antaa eniten energiaa. Kerro oma mielipiteesi Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen osastolla 6 e 40. Tulokseen vaikuttavat vain messuilla ehdotetut sanat.

Vastaajien kesken arvotaan osallistuminen Kielitoimiston järjestämälle kurssille keväällä 2011. Voittaja ja kyselyn tulokset ovat luettavissa osoitteessa www.kotus.fi perjantaista 5.11.2010 lähtien.

Lisäksi vastauksista kirjoitetaan ja keskustellaan tässä blogissa ja Kielikello-lehdessä.

MINNA PYHÄLAHTI

Linkit viime vuoden hassuin sana -uutisiin:  Aamulehti, Iltalehti ja Uusi Suomi


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa

Ei puheenvuoroja