Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.


Kielitoimiston kouluttajat

Riitta Hyvärinen
, Annastiina Viertiö, Minna Pyhälahti, Sari Vaula ja Elina Heikkilä työskentelevät kouluttajina Kotimaisten kielten keskuksessa. Heidän tavoitteenaan on monenlainen kielitiedon lisääminen koulutuksilla, puhelinneuvonnalla, tekstikonsultoinnilla ja lehtijutuilla.rss Kielitoimiston kouluttaja

5.11.2010 10.24

Aurinko aurinko, näytit sarves

Ja voittaja on… aurinko! Suomen kielen sana, joka antaa eniten energiaa.

Helsingin kirjamessujen 2010 kävijöiden mielestä sana aurinko antaa eniten energiaa. Kielitoimisto järjesti sanakilpailun nyt neljättä kertaa. Aiempien vuosien voittajista voi lukea edellisestä kouluttajien blogista.

Kotuksen tiedotteessa kerrotaan, että kisaan tuli 125 vastausta, joista 19:ssä ehdotettiin aurinko-sanaa. Rakkaus ja perkele saivat kumpikin seitsemän ääntä.

Kilpailu näyttää jälleen kerran, ettei sanan merkitystä ja äänneasua oikeastaan voi erottaa toisistaan. Äänneasun ja sisällön kytköksestä todettiin erään vastaajan perusteluissa: ”Rakkaus. Äänteellisestikin räjähtävän energinen, sisällöllisesti omaa luokkaansa.”

Autere, auvoinen, kieliniekka, kirpsakka, niittyräpelö, prunni, pyrskähdys, ärripurri…

Kieli ja mielikuvitus kukkivat sanaehdotusten lisäksi monissa mainioissa perusteluissa. Välillä yltiöidyttiin suorastaan isänmaalliseen maalailuun: ”Perkele. Voimasana, josta on saatu eniten voimaa Suomen rakentamiseksi sotien jälkeen.” Toinen vastaaja kommentoi vielä sanan ääntämistä: ”Äännetään mieluiten R:ää korostaen.”

Eniten kuitenkin siis kaivattiin aurinkoa syksyn keskelle. Myös perusauringon sukulaisilla – auringonkilolla ja auringonkukalla – oli fanit.

Päästetään ääneen vielä voittajan kannattajat.

”Aurinko antaa oikeasti energiaa sekä luonnolle että ihmisen luomille laitteille, mutta myös henkisesti lataa suomalaisten akkuja. Sananakin se on energinen, avoin ja positiivisen kuuloinen.”

”Sana tuo mieleen lämmön ja valon, vaikka tulisi räntää vaakasuoraan.”

Mitä sanoo blogin lukijaraati?

Minna Pyhälahti


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa

5.11.2010 11.15
Vesa Heikkinen
Kiitoa aurinkoisesta ajattelusta!

Lisää kotuslaisten aurinkojuttuja:

http://www.kotus.fi/index.phtml?s=1180

http://www.kotus.fi/index.phtml?s=818

http://www.kotus.fi/index.phtml?s=2319
10.11.2010 10.49
Kanapee
Kahvi
Mun suosikki kisaan olis ollu kahvi-sana.
9.2.2011 7.48
Kevätväsymys
Missä tiedote?
Ihana aihe! Haluaisin lukea lisä!
9.2.2011 16.00
Kevätväsymys
tiedote tyhjä
Kahlasin Kotusin uutiset ja tiedotteet vuoteen 2007 asti eikä siellä ollut mitään tiedotetta sanakilpailusta. Kilpailuja on kai ollut aikaisemminkin, mutta ei. Linkin takana on tyhjää vaan.