Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.


Kaija Parko. Kuva: Kotuksen arkisto.

Kaija Parko on FK (Turun yliopistosta vuosia sitten), äidinkielen lehtori, ilmaisutaidon opettaja ja oppikirjan tekijä. Töissä Forssan yhteislyseossa, joka on maamme vanhin maaseutuoppikoulu. Asuu Somerolla kesät, talvet harrastamatta mitään.

rss Kaija Parko

1.9.2009 17.34

Aika pyöritystä!

Arjen haasteet kypsyttävät ja koville ottaa.

Aika pyöritystä!

”Arjen pyöritys on taas alkanut”, valittavat lapsiperheiden äidit ja isätkin tietysti. Pyöritys? Ilmaisu paljastaa nykyihmisen suhteen arkeen: arki on jotain sellaista, jota me emme hallitse. Jos kyseessä olisi pyörittäminen, tekijöillä itsellään olisi hiukan suurempi voima ja valta; he päättäisivät, mihin suuntaan arki menee. Mutta kun kyse on pyörityksestä, koko perhe heiluu sinne tänne, vailla omaa tahtoa. Arjen tuntemattomat vallat ottavat meidät kaikki mukaan. Kuulostaa kamalalta.

Toisaalta puhutaan arjen pienistä iloista. Voisivatko ne olla samoja, jotka meitä pyörittävät?  Ruuanlaittoa, siivoamista ja pyykinpesua – ihan tavallisia arkiaskareita? Tuskinpa sentään; enemmän iloa tuottanevat kokkaaminen, pikastailaus ja vaatehuolto.

Mikään ei voisi olla tylsempi seuralainen kuin arkipäiväinen ihminen: tavallinen ja tervejärkinen, pahimmillaan tavis ja  perussetti. Semmoisen kanssa arki on taatusti harmaa.  Joskus on pakko päästä irti arjesta, kaupungille pyörimään. Silloin annetaan mennä, liikutaan vapaasti ja päämäärättömästi, arkihuolet eivät paina. Kaikki  tapahtuu kuin itsestään, tahtotilaa ei paljoa tarvita.

Onneksi nykyihmisen arkea helpottamaan on kehitetty monenlaisia kojeita ja laitteita. Harmi vain, että niiden käyttäminen taitaa olla juuri sitä arjen pyöritystä. Oravanpyörä on valmis ja arki ahdistaa.

Olen viime aikoina alkanut oikein kuunnella, miten ihmiset puhuvat elämästään ja itsestään. Arkipäivän diskurssiksi luonnollistuneet ilmaukset kertovat karua kieltä siitä, miten raskaana eläminen ja oleminen koetaan: arki painaa päälle ja arjen harmaisiin on lomien jälkeen pukeuduttava, oli kyseessä sitten Hugo Boss -asu  tai haalari. Parisuhteenkin kuulemma turmelee arjen astuminen kuvioihin. Onpa vaikeaa.

Olisiko kielestä apua? Voisiko kielteisen kääntää myönteiseksi? Pyörät pyörivät, kun arki alkaa.  Arjen rutiinit tuovat turvaa.  Aina voi katkaista arjen ja alkaa pyöriä ihan omaan tahtiin. Voi pukea karjalaisen äitini tapaan päälleen ”ark´pyhäpäiväsen” leningin ja nauttia hyvää arkiruokaa.

Arjen sankareitahan me kaikki lopulta olemme.


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa

2.9.2009 0.12
Ville E.
pyöritys ~ pyörittäminen
Ettei vain "pyörityksen" ja "pyörittämisen" merkitysero olisi lähinnä kirjoittajan päässä? Jos katsoo Kielitoimiston sanakirjasta, miten se määrittelee sanan "pyöritys" merkityksen, vastaus on ytimekäs: 'pyörittäminen'.
2.9.2009 7.23
KSH
Pyöritys?
Valitan, mutta minun oli vaikeaa päästä sanailuusi sisään sen vuoksi, että olen jo jonkin aikaa käsittänyt pyörityksen nykykielen käyttämäksi muodoksi opitun ja ammoisen pyörittämisen sijaan. Ja siihen arjen pyöritykseen muuten aika monet ihmiset suhtautuvat niin kuin hyviin ja kannatettaviin asioihin suhtaudutaan, pitävät, kun on taas saatu arki pyörimään.
3.9.2009 9.19
Helena K
Terveisiä arjen pyörteestä!

Pyykinpesu kuuluu arjen iloihin!
Siinä tulee puhdasta ja tuulessa kuivunutta pyykkiä nuuhkiessaan korkeakoulutettu, pienipalkkainen sirpaletyöläinenkin voi elää hetken illuusiota kadotetusta paratiisista:

arjen turvasta, missä työlle, palkalle, siivoukselle, huville ja levolle on omat päivänsä ja aikansa, matot ja ikkunat pestään ajallaan ja kaikki on muutenkin tavallisen rakentunutta ihmisen elämää varten, pyykit viikataan nätisti ja sitten juodaan sen kummemmin stailaamattomina pullakahvit ja kuunnellaan, miten harmaaksi moititusta arjesta nousee kuin näkinkengästä humisevaa helmiäistä.
7.9.2009 13.27
Ylevä arki
Kiitos kivasta jutusta! Hyvä esimerkki, miten "arkipäiväisillä" kielellisillä valinnoilla voi todella vaikuttaa siihen, miltä tututkin asiat näyttävät ja tuntuvat.