Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.


Kaija Parko. Kuva: Kotuksen arkisto.

Kaija Parko on FK (Turun yliopistosta vuosia sitten), äidinkielen lehtori, ilmaisutaidon opettaja ja oppikirjan tekijä. Töissä Forssan yhteislyseossa, joka on maamme vanhin maaseutuoppikoulu. Asuu Somerolla kesät, talvet harrastamatta mitään.

rss Kaija Parko

7.8.2013 16.35

Ainahan KAIKKI on mahdollista

Täydellinen lausahdus kattaa ikuisuuden ja äärettömyyden.

Taksikuskin (par. vuokra-autonkuljettajan) elämänfilosofinen lausahdus  Ainahan kaikki on mahdollista sai aikaan pitkän pohdinnan lauseen totaalisesta luonteesta: siinä on todellakin sanottu kaikki, kiteytetty totuus eksistenssistä ehdottoman loogisesti ja vastaansanomattomasti.

Ensiksikin aina ja kaikki yhdessä luovat maailman, joka kattaa ajan ikuisuudesta ikuisuuteen; kaikki pitää sisällään koko olevaisen – äärellisen ja äärettömän. Kun siihen lisätään mahdollinen, poistuu vähäisinkin epäilyksen häive: eihän mahdollisessa maailmassa mikään voi olla mahdotonta, kun se kerran vielä on rajattu aina- ja kaikki-sanoilla.

Toteamus saa lisävahvistusta han-liitteestä. Se luo kuvaa asiasta, joka on puhujalle itselleen selvä kuin pläkki. Puhujan intonaatiokin kertoo samaa: kaikki-sana korostuu omaperäisellä painotuksella ja lauseen rytmityksellä.

Täydellistä ilmaisua ei voi kuin ihailla. Kyllä kieli on kivaa, varsinkin oma äidinkieli.

Blogimerkintää korjattu sisältöä muuttamatta 12.8.2013.


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa

8.8.2013 15.08
Valpurga
kaiken mahdollisuudesta
Ei kai vain tämä sanonta ole tyypillinen yleisönpalvelijoille?
;)
8.8.2013 16.24
masa
pessimisti
Samaan sarjaan kuulunee pessimistin ihmettely: "miksei mulle koskaan satu mitään kivaa."