Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.


Kaija Parko. Kuva: Kotuksen arkisto.

Kaija Parko on FK (Turun yliopistosta vuosia sitten), äidinkielen lehtori, ilmaisutaidon opettaja ja oppikirjan tekijä. Töissä Forssan yhteislyseossa, joka on maamme vanhin maaseutuoppikoulu. Asuu Somerolla kesät, talvet harrastamatta mitään.

rss Kaija Parko

19.4.2011 18.16

Ymmärrän, sano pässi kun penkkiin pantiin (somerolaisittain)

Suoraan puhumisen ihanne elää suomalaisissa sitkeästi.

Maailma otetaan edelleen haltuun kielellä, se tuli todistetuksi vaali-iltana. Perussuomalainen kampanjatyöntekijä selitti Timo Soinin vetovoimaa kertomalla televisiossa Soinin puhuvan niin, että mekin ymmärrämme. Jotkut toiset siis puhuvat niin, että me eivät ymmärrä.

Mitä mahtavat olla ne asiat, jotka poliitikko Soini on kyennyt ymmärrettävästi selittämään? Euroopan finanssikriisin syyt, seuraukset ja ratkaisut, suomalaisen hyvinvointivaltion ongelmakohdat, niiden syyt, seuraukset ja ratkaisut, oikeudenmukaisuuden filosofian ja käytännön, kansainvälisen humanitaarisen pakolaispolitiikan vastuukysymykset, Suomen puolustus- työvoima- sosiaali- ja veropolitiikan painopistealueet, koulutus- ja taidepolitiikan kipukohdat (mm. ruotsin kieli ja postmoderni taide);  ”poikien” kirjoittamisen opetuksen tason heikkouskin havaittiin varmaan jo ennen OPH:n tutkimuksia – ja paljon muuta. Hyvin on selitetty, jos kaikki on ymmärretty.

Suoraan puhumisen ihanne elää suomalaisissa sitkeästi. Sellaista kielenkäyttöä ihaillaan ja ihmistä kunnioitetaan, joka ”uskaltaa sanoa”. Tätä todisti myös soinilaiseksi tunnustautuva entinen oppilaani, jolla itsellään on mielipide asiasta kuin asiasta; perusteluista vahvin on tunne. Se kiteytyi ilmaisuun suomalaisuus: Soini kannattaa kuulemma suomalaisuutta.

Niin tekevät varmaan muutkin poliitikot, mutta he puhuvat siitä eri kielellä.

Demokratian ihanteeseen kuuluu, että asioista keskustellaan ja tuodaan julki erilaisia näkemyksiä. Mutta jos osallistujat puhuvat aivan eri kieltä, aitoa keskustelua ei synny. On pelottavaa havaita, että maassa, joka ylpeilee oppimistuloksillaan ja jossa ilmainen peruskoulutus on ollut nyt parhaassa työiässä olevien saatavilla, politiikkaan suhtaudutaan kuin jääkiekkopeliin: olennaista on, että suomalainen voittaa.

Ulkomaalainen ystäväni tiukkasi minulta pitkään, miksi True Finns uskovat olevansa oikeita suomalaisia. Eivätkö muut ole?

Minun kielelläni ovat, muista en tiedä. En ehkä puhu samaa kieltä. Ehkä en kuulu joukkoon me.


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro

20.4.2011 10.12
Maria Vilkuna
Enpä olisi uskonut
... että ikimaailmassa kaipaisin tälle palstalle Tykkää-nappia. No en kaipaakaan, mutta hieno juttu!

Ja ihan yksityiskohtia myöten muuten: en tiedä oliko tuo "me eivät ymmärrä" virhe, mutta tässä kontekstissa se oli minusta äärimmäisen ilmaiseva.