Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Jouni Kemppi on vantaalainen runoilija. Tienatakseen elantonsa hän työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa järjestelmäasiantuntijana.

Jouni Kemppi

1.11.2010 15.12

Mopo karkailee käsistä

Yhä useammin lukijan on itse tehtävä taustatyö mikäli haluaa tietää mistä uutisessa on kyse.

Hesari uutisoi mopo-onnettomuuksien kasvua:

Mopo karkaa tyttöjen käsistä yhä useammin

"Mopoilijoiden loukkaantumiset ovat 2,5-kertaistuneet kymmenen viime vuoden aikana. Tyttöjen osalta voidaan kuitenkin puhua jopa kuusinkertaistumisesta."

Kauheeta!

Tytöt sen kuin vain kolaroivat minkä ehtivät!

Pois mopokortti moisilta moponkäsittelytaidottomilta huithapeleilta!

Tuosta uutisesta toimittaja on joko tarkoitushakuisesti tai ammattitaidottomuuttaan jättänyt pois kaikki siinä esitettyjä tilastoja valottavat taustatiedot.

Jutun luettuaan voi vain kauhistella nykymopoilijoiden huonoa ja varomatonta liikennekäyttäytymistä ja erityisesti voi kauhistella kuinka huonoja kuskeja tytöt ovat.

Mutta pikaisella googlauksella saa selville tälläisen asian:

"Tyttöjen osuus mopokortin haltijoista on kasvanut voimakkaasti. Vuonna 2007 mopokortin suoritti hyväksytysti 22 286 miestä ja 13 020 naista. Vastaavat luvut vuonna 2000 olivat 10 957 miestä ja 1 893 naista."

Mopomuistio 2008 - Liikenne- ja viestintäministeriö

Jollen nyt aivan väärässä ole, niin suhteutettuna mopoilijoiden määrään eivät nykymopoilijat kolaroi sen useammin kuin aiemmatkaan mopoilijasukupolvet.


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa

1.11.2010 19.19
Eve
Niinpä. Ajattelu on ulkoistettu yhä useammin journalistisista tuotoksista... mikä on aika pelottavaa.
1.11.2010 22.46
Minna
Ja tollasella otsikoinnilla ja uutisoinnilla onnistutaan hienosti vahvistamaan kaikenlaisia sukupuolistereotypiota siitä, kuka osaa ajaa moottoriajoneuvoja ja kuka ei...
2.11.2010 11.30
Kaisa Kyläkoski
Kiitos
Juttua lukiessa kävi mielessä, ettei suhteutuksia oltu tehty asiallisesti. Kiitos selvitystyöstäsi.
17.11.2010 13.00
Lilli
Jutun on myytävä, hinnalla millä hyvänsä!
Faktojen esittäminen tuntuu olevan nykyään yliarvostettua. Joskus vuosia sitten ajattelin median olevan, tai pyrkivän edes jollakin tapaa olemaan, objektiivinen taho, mutta siinä harhakuvassa en ole elänyt enää pitkään, pitkään aikaan. Minnan mielipiteeseen yhtyen voin todeta (sensaatiohakuisten) otsikoiden todellakin vahvistavan erilaisia stereotyyppisiä käsityksiä – vaan mikäs siinä, kunhan lukijoita riittää. Ajattelun ulkoistaminen ja faktojen hankkiminen on jätetty lukijan vastuulle joko tiedostamatta (harrastelijamaista!) tai tiedostaen (vastuutonta!). Harmillisempaa on se, että vain harva lukijoista jaksaa nähdä tämän vaivan. Näin stereotypiat jatkavat omaa elämäänsä ja kritiikitön yleisö päivittelee.