Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Hanna Lappalainen. Kuva: Kotuksen arkisto.

Hanna Lappalainen toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingissä
mutta tarkkailee kielenkäytön ilmiöitä myös asuinseudultaan
Etelä-Karjalasta käsin. Hän on työskennellyt aiemmin Kotuksessa ja
tutkinut mm. vuorovaikutusta Kelassa ja R-kioskilla.

Hanna Lappalainen

30.11.2009 13.13

Lätkä lentää ja kansa hurraa

Jääkiekkoselostukset ovat parhaimmillaan hyvää verbaalista viihdettä.

Perheen nuorison myötä olen ajautunut seuraamaan toisella korvalla jääkiekko-otteluita. Television pääkanavilla tarjonta on vähäistä, mutta onneksi on radio. Radio Suomen jääkiekkokierroksille on löytynyt Etelä-Karjalaan muuton myötä kova kilpailija: Iskelmäradion kaakkoinen taajuus ja Eero Tauru.

Kun paikallinen SaiPa-parka on ollut sarjataulukon hännillä, valtakunnallisen kanavan selostukset ovat olleet masentavaa kuultavaa. Ottelun lopputulos on toki lappeenrantalaisillakin aalloilla sama, mutta usko SaiPan taitoihin ja nousumahdollisuuksiin on huomattavasti helpompi säilyttää, kun avaa ”oikean” kanavan. Omat pojat liikuttavat kiekkoa tarkasti ja taitavasti ja pisteitä tulee aina ansaitusti. Pelaajatkin alkavat sitä paitsi  tuntua melkein omilta kavereilta, kun kaukalon sankarit eivät esiinny pelkästään sukunimillä, vaan suuriin urotekoihin yltävät Myllyniemen Jere, Nöyräsen Pena, Tyleri (Tyler Redenbach) ja Shaune (Shayne Toporowski), kotoisan suomalaisittain lausuttuna.

Syylliset Idän ihmeen keltamustien tappioihin löytyvät ihan muualta kuin pelaajien paitojen sisältä. Rouva Fortuna on asettunut useimmiten vastustajan avuksi, ja raitapaidat ovat selostajan mielestä ulkona pelistä. Viimeviikkoisessa Hunajapurkin ja SaiPan välisessä ottelussa linjatuomari Saha lähetettiin puutöihin, ja se, että SaiPa voitti Kerhon vasta jatkoajalla, oli täysin tuomarikaksikon syytä. No, tällä kertaa Hesarikin oli samaa mieltä tiivistäessään ottelun otsikoksi ”Tuomarit pääosassa” (HS 29.11.2009).


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa

Ei puheenvuoroja