Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.


Eero Voutilainen. Kuva: Kotuksen arkisto.

Eero Voutilainen työskentelee Kotuksen tekstilajitutkimushankkeessa ja toimittaa täysistuntopuheita eduskunnassa. Eero haluaisi suvaita kielessä kaikkea muuta paitsi suvaitsemattomuutta ja sumuttamista.

Eero Voutilainen

9.10.2009 13.18

Uusia mielenkiintoisia blogeja kielestä!

Klikkaa lukemaan englannin kielestä, suomen kielen tulevaisuudesta ja nykytilasta tai gradun kirjoittamisesta.

Iloisia uutisia kaikille kielestä kiinnostuneille! Syksyllä on aloittanut ainakin kolme kiinnostavaa suomenkielistä, eri tavoin kieltä käsittelevää blogia:

Helsingin yliopiston englannin kielen vaihtelun, kontaktien ja muutoksen tutkimusytksikkö VARIENG on alkanut pitää Kielen kannoilla -nimistä blogia. Tekstit lähestyvät englannin kieltä monenlaisista näkökulmista. Useimmat tekstit ovat suomenkielisiä, mutta joukossa on myös muutama englanninkielinen teksti.

Lari Kotilaisen uunituore blogi Suomensuojelija liittyy kirjoittajan tässä kuussa ilmestyvään samannimiseen kirjaan. Blogi käsittelee esittelytekstinsä mukaan kirjan kanssa yhteisiä teemoja, laajasti ottaen "suomen kielen tulevaisuutta ja nykytilaa". Sivustolla on julkaistu myös kirjoittajan laatimat suomensuojelijan ohjeet.

Kimmo Svinhufvudin blogi Gradutakuu käsittelee erityisesti gradun kirjoittamista, mutta julkaistuissa teksteissä on paljon sellaisia näkökulmia ja ohjeita, joita voi soveltaa kaikenlaiseen muuhunkin kirjoittamiseen. Tekstit ammentavat niin kirjoittamisen tutkimuksesta ja kirjoittamisoppaista kuin erilaisten ihmisten kirjoittamiskokemuksista. Myös Svinhufvudin blogin taustalla on kirjoittajan uusi, samanniminen kirja.

Hienoa, että verkkoon tulee taas uusia suomenkielisiä kielikeskusteluväyliä! Vinkatkaa hei muutkin joitakin kiinnostavina pitämiänne kielisivustoja: uusia ja vanhoja, kotimaisia ja ulkomaisia. Olisi mukavaa tietää, missä kaikkialla kielestä nykyään kirjoitellaan ja mitä.


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa

9.10.2009 21.37
Vesa Heikkinen
Hieno homma.

Mutta: Keneltä tai miltä meidän on tätä suomeamme oikein suojeltava? Ja tarvitaanko oikein suojeluohjeita?

Suomi ei tietääkseni oli millään tavalla kielenä uhanalainen. Käsittääkseni suomi (eri muodoissaan, lajeissaan, rekistereissään, murteissaan jne.) kukoistaa nyt elinvoimaisempana kuin koskaan.
23.10.2009 23.00
Terho
Tässä pari blogia
http://kirlah-kielet.blogspot.com/ (ei tosin päivitetä enää)

http://www.unity.vuodatus.net/
(lyhyt mutta kiehtova)
27.10.2009 19.32
Ot-so
Blogi
http://agricocacola.vuodatus.net/
16.11.2009 11.59
Eero V
Kimmo Svinhufvud on avannut nyt myös yleisemmin kirjoittamista käsittelevän blogin nimeltä Kokonaisvaltainen kirjoittaminen (http://www.kokonaisvaltainenkirjoittaminen.fi/). Hienoa!