Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.


Eero Voutilainen. Kuva: Kotuksen arkisto.

Eero Voutilainen työskentelee Kotuksen tekstilajitutkimushankkeessa ja toimittaa täysistuntopuheita eduskunnassa. Eero haluaisi suvaita kielessä kaikkea muuta paitsi suvaitsemattomuutta ja sumuttamista.

Eero Voutilainen

8.6.2010 10.47

Suomikin on kieli

Pitäisikö pääministeriehdokkaiden kielitentissä testata myös äidinkielen taitoa?

Helsingin Sanomat ja kielikoulutuspalveluja tarjoava AAC Global testaavat huomenna keskustan puheenjohtajaksi ja maamme uudeksi pääministeriksi tavoittelevien englannin ja ruotsin kielen taitoa. Pääministeritentti pidetään klo 17–19 Helsingin Sanomatalossa, ja siihen voi kuulemma vielä lähettää kysymysehdotuksia osoitteeseen hs.politiikka@hs.fi.

Pääministeriehdokkaan kielitaidon testaaminen on minusta hyvä asia. Kielitaidolla tarkoitetaan kuitenkin tässä yhteydessä suppeasti vain vieraan kielen taitoa. 

Kotus on esittänyt vaatimuksen, että poliitikot ottaisivat vakavasti virkakielen parantamisen. Tämä on tärkeää niin kielellisen demokratian kuin kansalaisten oikeusturvan kannalta. Tämä vakavasti ottaminen voisi näkyä esimerkiksi siinä, että pääministeriltä edellytettäisiin sujuvaa, selkeää ja ymmärrettävää kielenkäyttöä englannin ja ruotsin lisäksi myös suomen kielellä. Mediankin luulisi olevan tästä kiinnostunut.

Huomisessa tentissä voitaisiin vaikkapa pyytää ehdokkaita perustelemaan hallituksen kolmatta lisäbudjettia niin, että ne kuuluisat Pihtiputaan mummo ja paappakin sen ymmärtäisivät.


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa

8.6.2010 17.07
Minna P.
Mahtava ehdotus
Aika suppeasti ajateltu tuo kielitaito, jos suomen kieli ei sisälly siihen.

Hyvä Eero!
8.6.2010 20.56
Veksi
Kannatetaan
Ehdottomasti kannatan!