Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.


Eero Voutilainen. Kuva: Kotuksen arkisto.

Eero Voutilainen työskentelee Kotuksen tekstilajitutkimushankkeessa ja toimittaa täysistuntopuheita eduskunnassa. Eero haluaisi suvaita kielessä kaikkea muuta paitsi suvaitsemattomuutta ja sumuttamista.

Eero Voutilainen

3.6.2010 10.30

Kielipuolen päiväkirja

Radiossa kielitään taas kielestä.

Kesän kieliaiheinen keskusteluohjelma palaa taas eetteriin. Kielipuolen päiväkirja kuuluu Radio Suomessa lauantaisin kello 14.35. Suomen kielen kaunistuksista ja kauhistuksista turisevat tältäkin blogisivustolta tutut Vesa Heikkinen ja Lasse Koskela sekä Kotuksen tutkija Minna Pyhälahti. Ohjelmaa toimittaa Leena Mattila.

Kielipuolen päiväkirjassa ruoditaan aurinkoisten ja sateisten mökkipäivien ratoksi kaikenkarvaisia kieliasioita. Osansa saavat esimerkiksi suomalainen keskustelukulttuuri, kiroilu ja solvaukset, kesäbiisit, luontoaiheiset kielikuvat, rivien välit, ohjetekstien kieli ja kielipoliisin kuolema.

Viime vuoden päiväkirjoista voi vielä kuunnella halutessaan koosteen Ylen areenasta.


Palaa otsikoihin | 14 puheenvuoroa

6.6.2010 18.33
Kielimies
Hajahavaintoja ensimmäisen osan jälkeen
- Edelleen häiritsevää päällepulisemista.
- Edellisen sijaan Minnalle pitäisi antaa enemmän suunvuoroja.
- Lassen Vesaan kohdistama (piilo)naljailu ihmetyttää. Eikö 10-uutisten loppukevennysten jälkeinen naljailu ole opettanut, miten noloa naljailu on kummallekin osapuolelle? Katsoja- tai kuuntelijaparka ei tiedä, itkisikö vai nauraisiko.
- "Aikuisten oikeesti" -muotihoenta menettelee ehkä kerran, varsinkin ivallisesti sanottuna, mutta viimeistään toisella kerralla alkaa ärsyttää tuon sanonnan perimmäinen lapsellisuus.
7.6.2010 9.11
Koskela
Kielimiehelle
Kiitos palautteesta. Ponnistelemme herpaantumattomalla tarmolla ohjelmamme kehittämiseksi yhä suurempaan kukoistuksen ja olemme kiitollisia kaikista kehitämistoimenpide-ehdotuksista.

Lasse Koskela
7.6.2010 13.51
Vesa Heikkinen
Kielimies, kiitos.

Päällepuliseminen häiritsee toisia, toisia taas ei. Päätimme yrittää keskustella ns. normaalisti, siis itsellemme tavallisella tavalla. Onneksi halukkaille on tarjolla sellaisiakin ohjelmia, joissa ei pulista päälle eikä juuri muutenkaan.

Minna taisi olla tässä jaksossa tavallista tuppisuisempi, mikä sallittakoon hänelle? Saapa nähdä, miten seuraavassa jaksossa...

Koskelan veetuiluun olen jo niin tottunut, että minua se ei haittaa. Välillä yritän panna hanttiinkin. Harmi tietysti, jos sinä, Kielimies, menetät naljailun takia yöunesi ja/tai sielunrauhasi.

Minustakin "aikuisten oikeesti" on tavallisen typerä fraasi. Sopii siis ohjelmaamme mainiosti!

Kivoja kuuntelukokemuksia jatkossakin! Mukava saada palautetta, oikeesti...

14.6.2010 15.07
Minna Pyhälahti
Päälle puhumisen ihanuus ja kurjuus
Kiitos palautteesta! Kyllä, olin tässä ensiksi nauhoitetussa ohjelmassa tavallista tuppisuisempi. Minusta on (ainakin aiemmin) ollut vaikea puhua toisten puheen päälle - ilmeisesti kotikasvatus estää. Vaikealta tuntuu myös kuunnella ohjelmia, joissa tehdään niin...

Myöhemmin ulos tulevissa jaksoissa puhuin enemmän, myös päälle, tietoisesti, koska Koskela ja Heikkinen ovat sellaisia sanataitureita, ettei heiltä saa muuten suunvuoroa.

Nyt tulee kuitenkin se toisaalta-osuus: Radio Suomen puolelta haluttiin nimenomaan ohjelmaa, jossa puhutaan niin kuin yleensä kahvipöytyeissä. Siis mahdollisimman luontevaa keskustelua, päälle puhmistakin, mutta silti asiaa(kin).

Heikkisen ja Koskelan vastavuoroiseen naljailuun sen verran, että he ovat kavereita jo vuosien takaa. Se kuuluu ohjelmassa heidän välillään ns. lämminhenkisenä huulenheittona.

Eräs äänitarkkailija muuten totesi ennen nauhoituksen alkamista: "Voisitteks te puhua sillai normaalisti?" Ei siihen voinut muuta kuin todeta, että näin me puhumme normaalisti...

14.6.2010 17.29
Kielipuoli-Koskelan fani
Paa se toosa kii, Kielimies, jos noin jurppii. Happamia, sano kettu. Hyvä Lasse ja muut!
15.6.2010 11.39
Kielimies
Missä sisältö?
"Paa se toosa kii, Kielimies, jos noin jurppii. Happamia, sano kettu. Hyvä Lasse ja muut!"

Tämäkin kommentti osoittaa osuvasti, miten paljon täällä esitetään täysin tyhjänpäiväisiä "hyvä"-kommentteja ilman sen kummempaa sisältöä. Jos käy arvostelemaan jonkun sisällökästä kommenttia, pitäisi pystyä itsekin esittämään sisältöä - ei vain provosoimaan siksi, että jonkun esittämä kritiikki ärsyttää.

Viime jakso oli ihan hyvä. Hieman jäi mietittymään tosin Vesan ilmeisen kärjistävä ajatus siitä, että norminmukaista kieltä tarvittaisiin enää vain yo-aineessa. Missä siitä sitten olisi erityistä haittaa ilmaisun tehokkuuden ja yksiselitteisyyden kannalta?

15.6.2010 13.05
Frank Lingua
Tyhjnpäiväisten kommenttien puolesta
Tyhjänpäiväiset "hyvä" -kommentit ovat tervetullutta vaihtelua Kielimiesten yms. besserwisserien viisastelulla. Ja ennen kaikkea ne antavat blogisteille tärkeän viestin siitä, että jutut ovat mielenkiintoisia ja tärkeitä. Tykkään!
15.6.2010 13.39
Kätkä
Uusin jakso
Kielipoliisin kuolema -jakso näytti tulleen Ylen Areenaan: http://areena.yle.fi/audio/1059615.

Perustellut kommentit ovat mielestäni tärkeitä, mutta niin ovat lyhyet kommentitkin (esim. Hyvä!). Ne kuuluvat myös normaaliin verkkokeskusteluun.
15.6.2010 15.15
Kielimies
Jonkun on tehtävä aloite
"Tyhjänpäiväiset "hyvä" -kommentit ovat tervetullutta vaihtelua Kielimiesten yms. besserwisserien viisastelulla."


Syyttäkää vain "besserwisseriksi", mutta pitäkää mielessä, että ilman tämän "besserwisserin" aloitetta ja aloitusta ei tähänkään viestiketjuun olisi saatu "tervetullutta vaihtelua". Pikemminkin olisi saattanut koko ketju jäädä syntymättä ja tekijöiltä palaute saamatta.

Schlechterwisserien asiallista ja sisällökästä palautetta odotellen Besserwisser.
15.6.2010 15.33
Frank Lingua
Tykkään sun ed. kommentista, Bess...eiku Kielimies! :-)
16.6.2010 10.03
Kätkä
Kielimies on oikeassa
Kiitos, että synnytit keskustelua ja annoit rakentavaa palautetta tekijöille.
16.6.2010 11.16
Leppostelija
Olen samaa mieltä Kielimiehen kanssa siitä, että happamat tokaisut ja nälvimiset voivat joskus toimia alkusysäyksenä kiinnostavalle keskustelulle. Mutta ajatella, miten hyödyllisiä samat puheenvuorot olisivat sitten, jos ne olisivat lisäksi edes hiukan ystävällisiä ja toista keskustelijaa arvostavia (sisällön muuten muuttumatta)!

Paljon useammin myrkylliset lyttääämiset vain lopettavat keskustelun, ennen kuin se on ehtinyt kunnolla alkaakaan. Keskustelufoorumin mieliala, aktiivisuus ja luovat keskustelunavaukset hiipuvat usein hyvin nopeasti, kun paikalla mellastaa yksi tai kaksi sellaista keskustelijaa, joiden perusperiaate ei ole tehdä mitään itse vaan pikemminkin etsiä virheitä toisten tekemisistä. He saattavat väittää sitä rakentavaksi kritiikiksi, jonka avulla toiset voivat kehittää itseään. Useimmiten se kuitenkin kokemukseni mukaan kannustaa käytännössä enemmänkin tekemisen lopettamiseen kuin kehittämiseen.
17.6.2010 9.46
Eeva
Täällä tykättiin
Kuuntelin kaksi uusinta ohjelmaa Areenassa ja täytyy sanoa, että pidin kovasti juuri keskustelun rentoudesta. Ei kielestä puhumisen tarvitse olla niin kauhean vakavaa. Eikä minun ainakaan tarvinnut hetkeäkään miettiä, itkeäkö vai nauraa. :)

Vähän ärsytti se, miten toimittaja tuntui (vähintäänkin puolitosissaan) toivovan pääsevänsä todistamaan kielipoliisimaista pamputtamista. Mutta hyvinhän niihinkin yrityksiin vastattiin.

Kuuntelen kyllä vastakin (todennäköisesti Areenasta, toivottavasti muutkin ohjelmat tulevat sinne).
17.6.2010 15.07
Aave
Samaa mieltä
Sama kokemus kuin Eevalla! Hauskaa kuunneltavaa, mutta jos joku ärsytti, se oli nimenomaan tuo toimittajan asenne tai käsitys kielestä. Ekassa jaksossa kyllä muistui välillä myös mieleen ne monet tilanteet, jossa on tuntenut tulleensa ohitetuksi keskustelussa nimenomaan naiseuttaan. (Tämä on vain oma kokemus ja tunne, en tiedä, voiko todistaa.)