Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.


Eero Voutilainen. Kuva: Kotuksen arkisto.

Eero Voutilainen työskentelee Kotuksen tekstilajitutkimushankkeessa ja toimittaa täysistuntopuheita eduskunnassa. Eero haluaisi suvaita kielessä kaikkea muuta paitsi suvaitsemattomuutta ja sumuttamista.

Eero Voutilainen

30.11.2009 20.40

Joululahjaksi uusia sanoja!

Kieli voi hyvin, kun sillä leikitään.

Tamperelainen tuttuni kertoi vähän aikaa sitten keksineensä taajaman ankealle ja virastokieliselle kaverille haja-asutusalue uuden nimen: harvama. Hän oli vakuuttunut sen oivallisuudesta ja kysyi, voisiko joku Kotuksessa laittaa sen sanakirjaan.

Sanoin, että sana on minusta todella mainio mutta itsekseen keksittyjä sanoja ei valitettavasti laiteta noin vain sanakirjaan. Sanakirjaan pääsylle on olemassa erilaisia ehtoja. Ylivoimaisesti tärkein niistä on vakiintuneisuus: mitä useammin ja laajemmin sanaa suomenkielisessä vuorovaikutuksessa merkityksellisesti käytetään, sitä vahvempi asema sillä on − ja sitä paremmat mahdollisuudet päästä sanakirjaan.

Mitä siis tehdä?

Sanaa pitää käyttää! Levittää omassa puheessaan ja kirjoituksessaan kulkutaudin lailla! (Ei kuitenkaan liikaa, jolloin se alkaa ärsyttää muita.) Jos sana on elinkelpoinen, muutkin alkavat käyttää sitä ja sana leviää. Mitä paremmin sana sopii ihmisten suuhun ja täyttää jonkin olemassa olevan tarpeen, sitä nopeammin ja laajemmalle se kiirii. Pian joku käyttää sitä mediassakin, ja sitten mentiin...

Olkoon tämä blogikirjoitus vaatimaton panokseni harvaman puolesta. Minkä uuden sanan sinä soisit leviävän yleiseen tietoisuuteen?


Palaa otsikoihin | 7 puheenvuoroa

30.11.2009 21.19
Vesa Heikkinen
Hyvä idea immateriaalisiksi joululahjoiksi! Anna lahjaksi sana, sanoja! Kiitos, Eero. (Tosin lapsille kannattanee edelleen antaa kovaa materiaa: legoja ja gogoja, gormiteja ja pokemoneja.)

Ja asiaan: Savusumu voisi olla samu. Vallanpitäjä voisi olla vallakas. Sellainen, joka ehtii, voisi olla ehteliäs (tästä kiitos Akulle, 6 vee). Ottaisitteko nämä Sanakirjaan, pliide...
1.12.2009 10.11
Jouni Kemppi
Tiedän iudan lapsia joille puhelimessa puhuminen on puhelointia. Senkin vois ottaa mukaan sanakirjaan.
1.12.2009 18.41
Terho
Hyvä sana
Vaikuttaa erittäin käyttökelpoiselta. Vieläpä tiivis ja informatiivinen.
1.12.2009 18.41
Kiiski
Ja vielä yksi
Ottakaa nyt toi kotuskin Kielitoimiston sanakirjaan. Kun meinaan puuttuu, kaikissa merkityksissään..
1.12.2009 20.53
Veksi
Lisää sanoja

Lähettää sähköpostia: 'sähpätä'

Sekä yleisempään käyttöön ainakin omassa lapsuudessani vain ja ainoastaan käytetty "jalkkis" "futiksen" sijaan.
13.1.2010 21.44
Johanna Vee
Poljetin
Hyvää Uutta vuotta vaan..!
Tyttäreni keksi aikoinaan sanan "poljetin", joka tarkoittaa "jalkapöytää".
Koira kun astui tuon kolmivuotiaan - ei varpaille, vaan poljettimelle...
14.1.2010 10.21
Eero V
Kiitos monista kivoista sanoista! Lähettäkää ihmeessä uusia ehdotuksia jatkossakin. Uusissa sanoissa ei tietenkään ole mitään erityisen jouluista, vaan ne ovat hienoja, ympäristöä kuormittamattomia lahjoja minä hyvänsä vuodenaikana!