Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.


Eero Voutilainen. Kuva: Kotuksen arkisto.

Eero Voutilainen työskentelee Kotuksen tekstilajitutkimushankkeessa ja toimittaa täysistuntopuheita eduskunnassa. Eero haluaisi suvaita kielessä kaikkea muuta paitsi suvaitsemattomuutta ja sumuttamista.

Eero Voutilainen

24.9.2009 11.24

Hauskaa välimerkkipäivää!

Taistelu epidemiaa vastaan.

Yhdysvalloissa juhlitaan tänään kuudetta kertaa kansallista välimerkkipäivää. Aiemmin toimittajana työskennelleen Jeff Rubinin vuonna 2004 perustamaa merkkipäivää (!) juhlistetaan tänä vuonna leipomiskilpailulla. Kilpailussa laaditaan oikeinkirjoitukseltaan moitteeton resepti ja leivotaan sen mukaan kysymysmerkin muotoinen leivonnainen.

Päivän tarkoitus on tietysti edistää norminmukaista välimerkkien käyttöä. Rubinin mukaan kelvoton välimerkkien käyttö on Yhdysvalloissa sikainfluenssan kaltainen epidemia, mutta sitä vastaan ei voi edes rokottaa (ks. juttu Los Angeles Timesissa).

Siinäpä vasta reipasta kansalaisaktiivisuutta! (Välimerkkivirheiden rinnastamisen tappavaan tautiin luulisi kyllä pahastuttavan joitakin influenssan uhrien omaisia.) Suomessa tällaista kielenhuoltorientoa ei vielä liene. Olisin voinut väsätä happaman makuisen lainausmerkin, jonka väkäset sojottavat väärään suuntaan.


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro

24.9.2009 12.50
Jouni Kemppi
HILJENNÄ LAPSIA TIELLÄ!
Jaa, että, välimerkkipäivä.

Olisikohan kommenttini otsikkoon, jonka löysin eräästä tiekyltistä, pitänyt lisätä jokin välimerkki...

Nimim. "mää mittään pilkkuja paa"