Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Sormitietokone

Helsingin Sanomat järjesti joulukuussa 2010 kilpailun, jossa etsittiin uutta nimitystä pienehköille kosketusnäytöllisille tietokoneille. Tavallisista pienikokoisista kannettavista tietokoneista nämä uudehkot laitteet eroavat muun muassa siten, että niissä ei ole erillistä kansiosaa, vaan laite koostuu litteästä kosketusnäyttöruudusta, johon voidaan tarpeen mukaan kytkeä erilaisia lisälaitteita. Erillistä näppäimistöä ei siis ole, vaan näppäimistö tulee tarvittaessa esiin näytölle. Laitetta käytetään näpäyttämällä näyttöä sormella tai liikuttamalla sormea pitkin näytön pintaa.

Laite soveltuu hyvin esimerkiksi verkkosivujen selailuun, verkkolehtien lukemiseen, kuvien katseluun, musiikin kuunteluun, pelien pelaamiseen sekä sähköpostin ja Facebookin käyttöön. Sitä voi käyttää myös kalenteri- ja yhteystietojen ylläpitämiseen ja vaikkapa erilaisten muistilistojen tekoon, mutta pitkien tekstien kirjoittamiseen se sopii huonommin.

Ennen Helsingin Sanomien järjestämää kilpailua näitä pieniä tietokoneita oli jo kutsuttu muun muassa tableteiksi (engl. tablet computer) ja taulutietokoneiksi, mutta mikään nimitys ei ollut vielä ehtinyt vakiintua yleiseen käyttöön. Kilpailussa haluttiinkin löytää uusi luonteva ja käyttökelpoinen, suomenkielinen tai suomelta kuulostava nimitys, jota ei vielä aiemmin ollut käytetty tästä laitteesta.

Kilpailuun tuli määräajassa noin 6 500 erilaista ehdotusta, jotka kaikki viisihenkinen kilpailuraati kävi läpi. Ehdotuksissa oli yleiskielisiä ja arkikielisiä ehdokkaita, yhdistämättömiä ja yhdyssanoja, suomenkielisiä ja suomelta kuulostavia sekä englanninkielisiä ja englannin kielestä muodostettuja nimityksiä. Kilpailun raati päätyi siihen, että voittajaksi valitaan jokin yleiskielinen ehdotus; arkikielinen nimitys syntynee itsestään, kun laitteen käyttö ja laitteesta puhuminen yleistyy.

Kilpailun voitti kolmen kilpailijan ehdottama sormitietokone:

”Yleistajuinen sana kiteyttää raadin mielestä hyvin sen, mikä on ”tablettien” ominaispiirre verrattuna tietokoneisiin ja matkapuhelimiin. Sormitietokoneita käytetään nimenomaan sormen pyyhkäisyillä ja näpäytyksillä.” (Helsingin Sanomat 24.12.2010)

Nähtäväksi jää, miten kilpailun voittajaehdotus sopeutuu kieleen, jääkö se käyttöön vai ei, ja millaisia arkisempia, kännykkään ja läppäriin rinnastettavia nimityksiä laitteesta aletaan käyttää.

MINNA HAAPANEN

Kielitoimiston sanakirjan toimitus

Julkaistu 24.1.2011

_ _ _

Lisäys 23.6.2011:

11.5.2011 pidettiin Tietotekniikan termitalkoiden kokous, jossa käsiteltiin tablet computer -termin suomennosehdotuksia. Saatujen lausuntojen ja kokouksessa käydyn keskustelun perusteella päädyttiin suosittamaan kolmea termivaihtoehtoa eli taulutietokonetta, sormitietokonetta ja tablettia. Kokouksessa todettiin kuitenkin, että jatkossa on yhä syytä seurata, mitä termejä laitteesta käytetään; onhan laite Suomessa edelleen varsin uusi tulokas, eikä vielä voida tietää, mistä termistä tulee se yleisin.

Lisää Helsingin Sanomien nimikilpailusta voi lukea Kielikello-lehden numerosta 1/2011.