Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Juoksusyöjän juoksulounas

Sanat juoksumatka ja juoksutyyli ovat merkitykseltään melko selviä kaikille, mutta kuinka moni tietää, mitä tarkoittavat juoksukalja tai juoksueväät?

Juoksu-alkua on viime vuosina alettu käyttää yhdyssanoissa ainakin kahdessa uudessa, urheilulliseen juoksemiseen liittymättömässä merkityksessä. Sillä voidaan tarkoittaa jotain, joka on juotu, syöty tai otettu muuten omaksi ilman että siitä on maksettu (esim.  juoksukalja), tai jotain, joka on juotu tai syöty (tai joka on tarkoitus juoda tai syödä) matkan varrella, vauhdissa, nopeasti (esim. juoksueväät).

Juoksukalja tai juoksutuoppi on tavallisesti siemaistu vaikkapa baarissa tai pubissa, minkä jälkeen paikalta on poistuttu laskua maksamatta. Toki juoksukaljaa – tai vaikkapa juoksufileitä – voi hankkia kaupastakin:

Härskeimmäksi [näpistys]muodoksi mainittiin juoksukalja: myymälävaras ottaa tyynesti pari olutmäyräkoiraa kainaloonsa ja kävelee kassan ohi. (Helsingin Sanomat 31.10.2007)

Juoksukahvi, juoksueväät tai juoksulounas (eli pikalounas) nautitaan puolestaan kiireessä matkan varrella, esimerkiksi junalle, oppitunnille tai töihin kiiruhdettaessa. Tavallisesti nämä nautittavat kyllä maksetaan, mutta jos kyseessä on juoksuasiakas tai juoksusyöjä, hankinnat voivat jäädä maksamattakin.

Taantuma on kasvattanut juoksuasiakkaiden määrää. Lasku jää yhä useammalta ravintola-asiakkaalta maksamatta. Se on kiukustuttanut ravintoloitsijat, jotka nyt varautuvat uusiin kikkoihin pysäyttääkseen ikävän ilmiön. (Taloussanomat 5.11.2009)

MINNA HAAPANEN

Kielitoimiston sanakirjan toimitus

Julkaistu 31.3.2011