Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Isosti

Isosti on sti-johtimen avulla muodostettu adverbi, joita voi johtaa useimmista adjektiiveista ja myös joistakin substantiiveista. Lauseessa nämä sanat luonnehtivat useimmiten tekemisen tai tapahtumisen tapaa, joskus myös jonkin asian määrää tai voimakkuutta.

Kielitoimiston sanakirja kertoo, että isosti esiintyy tavallisesti kielteisissä yhteyksissä ja se tarkoittaa samaa kuin adverbit suuresti, paljon ja huomattavasti. Kielenkäytössä isosti ei kuitenkaan enää ole harvinainen myönteisessäkään ympäristössä. Niinpä runous vaikuttaa isosti lukijaansa, kiihdytykset vievät isosti bensaa ja konsertista paitsi jääminen ottaa isosti päähän.

Sanan merkityskin tuntuu laajentuneen eri suuntiin. Monenlaisia asioita tavataan nykyään tehdä isosti. Esimerkiksi joidenkin urheilulajien kieleen isosti on vakiintunut kuvaamaan tavoiteltua liikkumisen tapaa. Lautailulajeissa yritetään laskea ja hypätä isosti. Suoritus on silloin tyylikäs, hyppy korkea ja liikeradat laajoja. Kun jääkiekkoilija tai jalkapalloilija pelaa isosti, hän ottaa vastuuta ja on joukkueessaan tärkeässä roolissa.

Monissa tapauksissa isosti merkitsee samaa kuin näyttävästi. Esimerkiksi Suomen hiihtomaajoukkueen taannoisista toilailuista on uutisoitu viime aikoina isosti. Myös kansanedustajien vaalirahakiemurat ovat olleet isosti esillä. Näyttävyyden ohella isosti viittaa usein myös suureen taloudelliseen panostukseen. Esimerkiksi yhtye tai artisti saattaa lähteä isosti maailmanvalloitukseen. Samaten vaikkapa levy, elokuva tai muu taidepaukku voidaan tehdä isosti, suurella rahalla.

Etenkin yritysmaailmassa saattaa törmätä kehotukseen ajatella isosti. Silloin ei näperrellä piirinmestaruustasolla vaan nostetaan rima reilusti korkealle ja tähdätään huipulle. Hurjien tavoitteiden lisäksi isosti ajatteleminen voi viitata myös luovaan ajatteluun ja suurten kokonaisuuksien hahmottamiseen yksityiskohtien takaa.

RIINA KLEMETTINEN

Kielitoimiston sanakirjan toimitus

Julkaistu 23.7.2008