Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Geokätköily

Geokätköily on ulkoiluharrastus, jossa piilotetaan maastoon geokätköiksi kutsuttuja rasioita. Niitä etsitään internetiin tallennettujen kätkökuvausten ja satelliittipaikannuksen eli GPS-paikantimen avulla. Kätkörasioissa on käyntipäiväkirja, lokikirja, johon löytyminen kuitataan. Löytö kirjataan myös verkkosivulle, josta harrastajat seuraavat kätköjen etsintää ja löytymistä.

Harrastuksesta käytettiin aluksi (ja käytetään joskus vieläkin) nimitystä geokätkentä, ja siinä muodossa termi on tullut myös Kielitoimiston sanakirjaan. Sittemmin rinnakkaismuoto geokätköily on kuitenkin vienyt voiton harrastajien keskuudessa. Ilmeisesti on haluttu korostaa sitä, ettei ole kyse vain kätkemisestä vaan myös löytämisestä, ja siksi on luovuttu kätkennästä. Kätköily-sanaa ei ole vanhastaan ollut käytössä suomen kielessä, mutta aivan mahdollinen johdos sekin on. Se on johdettu kätkö-sanasta, ja se viitannee tässä sekä kätköjen piilottamiseen että niiden etsimiseen, ’kätköillä käymiseen’, ’kätköjen harrastamiseen’ tms. Sanalla lienee haettu myös yhteyttä sellaisiin reippaiden harrastusten nimiin kuin retkeily ja ulkoilu.

Geokätköily on tarkoitus ottaa hakusanaksi Kielitoimiston sanakirjan seuraavaan versioon. Geokätkentä mainitaan edelleen sen harvinaisempana rinnakkaisnimityksenä, koska sitäkin jonkin verran edelleen käytetään.

EIJA-RIITTA GRÖNROS

Kielitoimiston sanakirjan toimitus

Julkaistu 22.10.2009