Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Valaista

valaista
1. tehdä valoisaksi. Hyvin valaiseva lamppu. Usealla pistevalolla valaistu huone. Salama valaisi koko tienoon. Valaistu [= valaisimin varustettu] pururata. Juhlavalaistu presidentinlinna.
2. kuv. selventää, havainnollistaa, valottaa. Voisitko valaista, mitä tämä tarkoittaa. Valaiseva esimerkki, tieto. Valaisi asiaa monelta puolelta.

valistaa

1. antaa tietoja (vars. suurille joukoille perustietoa) jstak, opettaa, sivistää. Valistaa kuluttajia heidän oikeuksistaan. Nuorten valistaminen sukupuoliasioissa. Valistavaa lukemista.
2. vanh. valaista. Herra valistakoon kasvonsa sinulle (Uusi testamentti, vuoden 1938 käännös).

(Sähköinen Kielitoimiston sanakirja, 2008)


                                                             ***

Valaista ja valistaa ovat lähekkäisiä verbejä: molempien pohjana ovat sanat valo ja valkea. Valistaa-verbin kuvallinen tausta on samantapainen kuin monen eurooppalaisen kielen vastaavan sanan: esimerkiksi ranskan verbi illuminer ja englannin illuminate sisältävät sekä ’valaisemisen’ että ’valistamisen’ merkitykset. Kummankin pohjana on latinan sana lumen, joka merkitsee mm. ’valoa’.