Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Tähti

tähti
1. taivaankappale joka silmin katsottuna näyttää valopisteeltä; täht. omavaloinen, kaasumainen ja tav. pallomainen taivaankappale. Taivaan tähdet. Kirkas, himmeä tähti. Tähden valovoima, suuruusluokka. Jättiläis-, kääpiötähti. Kiinto-, kiertotähti. Otavan seitsemän tähteä. Aurinko on keskikokoinen tähti. Tähdet syttyvät, loistavat, tuikkivat. Tähti lentää vrt. tähdenlento. Suunnistaa tähtien mukaan. Taivas on tähdessä. Ennustaa tähdistä. Betlehemin tähti joulutähti.

Kuv. a. Silmät loistivat kuin tähdet. Toivon tähti. Johtotähti. Tavoitella tähtiä mahdottomia.
b. vars. astrologisiin uskomuksiin viitaten. Hänen elämänvaiheensa oli kirjoitettu tähtiin oli ennalta määrätty tapahtuvaksi. Syntyä onnellisten, onnettomien tähtien alla suotuisiin, onnettomiin oloihin. Kun Napoleonin tähti [= ura, elämä] oli nousussa. Urheilija, jonka tähti on kirkkaimmillaan, laskemassa, sammunut.

2. säteittäinen kuvio, kappale t. muodostuma, jossa on vähintään kolme (keskipisteeseen levenevää teräväkärkistä) sakaraa. Joulukuusen latvatähti. Lumitähti. Punainen tähti. Daavidin tähti kuusikanta.

Erik.
a. = asteriski. Tähdellä merkitty alaviite.
b. eräiden alkoholijuomien, hotellien tms. laadun merkkinä. Kolmen tähden konjakki. Viiden tähden hotelli.
c. eräistä kunniamerkeistä. Rintatähti.
d. upseerin (kauluslaattojen) arvomerkistä (ruusukkeista). Luutnantin tähdet.
e. silmän tienoille sattuneen iskun aiheuttamista kipinämäisistä valoaistimuksista. Teki niin kipeää, että näin tähtiä.
f. vars. hevosen valkeasta otsatäplästä.

3. kuv. kuuluisista, suosituista (esiintyvistä) taiteilijoista, urheilijoista yms. Valkokankaan valovoimaisimmat tähdet. Hän oli pitkään jalkapallokenttien kirkkain tähti. Filmi-, iskelmätähti. Rocktähti. Tennistähti. Lapsitähti.


(Sähköinen Kielitoimiston sanakirja, 2008)