Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Urheilua Eltsussa

Helsingin Töölössä on Eläintarha, yksi suomalaisen urheilun mekka. Sen sydän on yli sata vuotta sitten, vuosina 1907–1910, rakennettu Eläintarhan urheilukenttä. Huippu-urheilijat tekivät maailmanennätyksiäkin, huomattavimpana Paavo Nurmi, ja koululaiset kisailivat liikuntatunneillaan. Kenttä on yhä ahkerassa käytössä. Eläintarha on tunnettu myös auto- ja moottoripyöräkilpailuista; legendaarisia Eläintarhan ajoja ajettiin vuosina 1932–1963.

Alueelle on myöhemmin rakennettu lisää urheilun tärkeitä tyyssijoja: muun muassa Olympiastadion, Uimastadion ja Helsingin jäähalli. Kaukana ei ole Sonera Stadium -nimeä nykyisin kantava jalkapallostadionkaan, jonka aiempi sponsorinimi oli Finnair Stadium. Jätetään nämä kaupalliset nimet kuitenkin sivuun ja pysytellään Eläintarhassa.

Eläintarhassa on urheiltu jo pitkään, mutta eläintarhaa siellä ei ole ollut. Mistä siis nimi on peräisin? Tärkeä tekijä alueen historiassa on jo 1700-luvulla tunnettu kivennäisvesilähde. Vuonna 1851 kauppaneuvos Henrik Borgström osakeyhtiöineen vuokrasi alueen kaupungilta, koska aikoi rakentaa sinne puiston ja vesiparantolan. Lähde kuitenkin kuivui rautatien pengerrystöitä tehdessä (1859–1860), joten vain puistosuunnitelma toteutui. Kansanpuiston esikuvana oli – nimeä myöten – Tukholman Djurgården. Puistoa tosin kutsuttiin aluksi Töölön puistoksi (Tölö park), mutta kun alueelle myöhemmin suunniteltiin eläintarhan perustamista, alettiin puistosta puhua Eläintarhana. 1880-luvulla nimi oli jo yleisesti käytössä. Se myös jäi käyttöön ja vahvistettiin viralliseksi, vaikka eläintarha sittemmin perustettiin Korkeasaareen. (Lisätietoja mm. Heikki Paunosen kirjassa Stadin mestat, 2010.)

Kaikki eivät aina ole olleet tyytyväisiä Eläintarha-nimeen. Muutaman vuoden takaa muistan yleisönosastokeskustelun, jossa toivottiin nimen korvaamista. Nimeä kun pidettiin harhauttavana, koska se saattaa johdattaa turistin – suomen- tai ruotsinkielisen – etsimään eläintarhaa Eläintarhasta. Toista mieltä olivat ne keskustelijat, jotka syystäkin muistuttivat, etteivät nimet aina enää luonnehdi kohteitaan. Esimerkiksi Kruununhaassa eivät kruunun hevoset enää laidunna.

Eläintarha on siis urheilijoiden ja urheilun ystävien tarha. Eläintarhan sijaan monet puhuvat kuitenkin Eltsusta tai kenties Eltsun kentästä. Eltsu on yleisimpiä Helsingin slanginimiä, ja esimerkiksi alueen huoltoasema tunnetaan Eltsun Nesteenä.

Vuonna 2006 Eläintarhan alueelle avattiin uusin liikuntapaikka: skeittipuisto. Se sai myös komealta kalskahtavan Micropolis-nimen. Nimi ei kuitenkaan juuri ole päässyt rullalautailijoiden suosioon. Haastattelemamme 15-vuotias Aleksi totesi, että ”oli sil joku outo nimi mitä se yritti se valmistaja, mut ei kukaan ees muista sitä varmaan”. Sen sijaan skeittarit menevät ”skeittaa Eltsuun”. Eltsu on voimissaan!

TERHI AINIALA

Julkaistu Hiidenkivi-lehdessä 4/2012