Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Rakkauden puistossa

Suomessa ei liene yhtään virallisesti Rakkaudenpuistoksi nimettyä paikkaa. Epävirallisia Rakkaudenpuistoja sen sijaan saattaa hyvinkin olla. Eikö juuri näin olisi sopivaa kutsua sitä tärkeää puistoa, jossa ensimmäiset rakkaudentunnustukset on jaettu, kihlasormukset vaihdettu tai vaikka ensisuudelma saatu? Ja parhaimmillaan tällaiset nimet ovat ihan vain kahdenkeskisiä.

Helsingin Vuosaaressa on hieman laveammalti tunnettu Rakkaudenpuisto. Tai oikeastaan voisi olla, jos paikalla olisi myös suomenkielinen vastineensa. Alueen somalialaistaustaiset nuoret nimittäin kutsuvat erästä puistoa somaliksi nimellä Beerta raaxada. Suomenkielinen käännös tälle on juuri Rakkaudenpuisto.

Vuosaaressa haastattelemamme teini-ikäiset nuoret kertoivat antaneensa puistolle tämän nimen, koska puisto on hyvin kaunis kukkineen ja vesilähteineen. Mahdollisesti nimi voi viitata myös nuorille tärkeisiin seurusteluun ja rakastumiseen. Suomenkielisen väestön tai somalinkielisten aikuisten käyttöön nimi ei liene levinnyt, ei somalinkielisenä eikä suomenkielisenä käännöksenä. Tälläkin tavoin nimi pysyy enemmän omana ja henkilökohtaisena.

Rakkautta useammin nimissä kuuluu lemmen leiskuntaa ja lurituksia. Lempi- ja Lemmen-alkuisia nimiä nimittäin on runsaahkosti, vaikkakaan romanttinen lempi ei ole aivan kaikkien taustalla. Esimerkiksi Lapin Lemmenjoen tausta on tuntematon. Suloisesta lemmestä kertovat kuitenkin monet Lemmenharjut, Lemmenkivet, Lemmenkujat, Lemmenrannat ja lukuisat muut. Näillä paikoilla nuoret ovat tavanneet, seurustelleet, kuherrelleet, ehkä tanssineetkin.

Tavallisimpia ovat Lemmenkalliot. Iitin Lemmenkalliosta on sanottu, että ”kylhän siel niit lempivii vielkin näkee”. Joensuun Hammaslahdessa on Lemmenlavan tanssilava – luonnollisesti Lemmenpolulla –, jolla moni lempi varmasti on syttynyt, jokunen ehkä sammunutkin. Orimattilassa Asevelitiellä sijaitseva asunto-osakeyhtiö on saanut nimen Lemmenpuisto.

Lemmensiltoja saattaa syntyä uusiakin. Siltojen kaiteisiin kiinnitettävät lemmenlukot kun ovat alkaneet yleistyä Suomenkin kaupungeissa ulkomaisten esikuvien mukaan. Lemmenlukko on munalukko, johon on kaiverrettu kenties sydän ja rakastavaisten nimet tai nimikirjaimet ja päivämäärä.

Vikkelät yritykset kaupittelevat jo lemmenlukkojen kaiverruspalvelua ja vasiten tehtyjä sydämen muotoisia lukkoja. Lukoin vallattuja siltoja näkee esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella. Ei-niin-romanttinen sielu voi tietysti kutsua tällaista siltaa karummin vain Lukkosillaksi.

TERHI AINIALA

Julkaistu Hiidenkivi-lehdessä 4/2011