Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Puolueiden nimilyhenteet

Puolueiden nimistä suositetaan käytettäväksi seuraavia nimi- ja jäsenyyslyhenteitä. Luettelossa ovat puoluerekisterissä 24.1.2007 olleiden puolueiden nimet, käytössä olevat lyhenteet sekä sitoutumattomuutta osoittava lyhenne. Tähdellä (*) merkityillä ei ole käytössään puoluenimestään lyhennettä, mutta suositamme luettelossa olevia, jos on lyhenteen tarvetta. Yhteisvastuu puolueen nimi suositetaan kirjoitettavaksi joko Yhteisvastuun puolue tai Yhteisvastuupuolue. (Huomaa lokakuussa 2013 päivitetty luettelo.)


Puolueen nimi
Nimilyhenne
Jäsenyyslyhenne
Itsenäisyyspuolue     IPU
ipu
Kansallinen Kokoomus  
Kok.kok.
Köyhien Asialla*Köyh.
köyh.
Liberaalit  
Lib.lib.
Muutosvoimat Suomi*Muutosv.
muutosv.
Perussuomalaiset  
PS (Peruss.)
ps. (peruss.)
Rauhan ja Sosialismin puolesta – Kommunistinen Työväenpuolue 
KTPktp.
Ruotsalainen kansanpuolue  
RKPr.
Suomen Isänmaallinen kansanliike
IKL
ikl.
Suomen Kansan Sinivalkoiset*
SKS
sks.
Suomen Keskusta Kesk.kesk.
Suomen Kommunistinen Puolue SKPkomm.
Suomen Kristillisdemokraatit (KD)
KDkd.
Suomen Sosialidemokraattinen PuolueSDPsd.
Suomen Senioripuolue*Sen.
sen.
Suomen Työväenpuolue STP
STP
stp.
Vasemmistoliitto
Vas.
vas.
Vihreä liitto  
Vihr.vihr.
Yhteisvastuu puolue*
Yhteisv.
yhteisv.
Sitoutumaton  

sit.

Milloin nimi, milloin lyhenne?

Puolueiden nimilyhenteet tarkoittavat puolueen virallista nimeä, ja siksi ne kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, esim. Kok, SDP. Nimilyhenteitä voidaan käyttää esimerkiksi taulukoissa. Kirjaimittain luettavissa isokirjainlyhenteissä (SDP, PS) ei käytetä loppupistettä.  Muuntyyppisissä nimilyhenteissä on piste (Vihr., Vas.).

Juoksevassa tekstissä puolueen nimi on parasta kirjoittaa kokonaisena, joko virallisena nimenä tai epävirallisena kutsumanimenä. Virallinen nimi kirjoitetaan isolla alkukirjaimella ja puoluerekisteriin merkittyä kirjoitusasua noudattaen, esimerkiksi Vihreä liitto, Suomen Keskusta. Virallista nimeä käytetään puolueen omissa teksteissä, esimerkiksi puolueohjelmissa. Puolueen epävirallinen nimi kirjoitetaan pienellä (vihreät, keskusta), ja sitä sopii käyttää esimerkiksi lehtiteksteissä.

Jäsenyyden merkintä

Ehdokkaan tai valituksi tulleen nimen perässä käytetään tavallisesti puolueen jäsenyyttä tarkoittavaa lyhennettä (kok., sd.). Kyseessä ei siis ole puolueen nimen lyhenne, ja siksi se kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Useimmiten jäsenyyslyhenteen lopussa on piste; poikkeus on pisteetön ipu. Jäsenyys voidaan ilmaista myös merkitsemällä nimen perään puolueennimen lyhenne sulkeisiin (RKP, SDP, Vas.).

RAIJA MOILANEN

helmikuu 2007

Kuukauden kielijutut