Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Ilmastodieetillä

Yksi kieleen runsaasti uudissanoja tuottavista elämänalueista on ympäristönsuojelu. Viime vuosina suomeen on syntynyt erityisen paljon ilmasto-alkuisia yhdyssanoja, jotka viittaavat ilmaston lämpenemisen torjuntaan.

Kevään 2010 aikana Yle osallistui ilmastotalkoisiin opastamalla kansalaisia ilmastodieetille, siis vähentämään ilmasto- eli hiilipainoaan. Ilmastodieetti-nimisessä televisio-ohjelmassa neljä perhettä pyrki vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään kulutustottumuksiaan muuttamalla.  Ohjelman yhteydessä julkistettiin verkossa laskuri, jonka avulla voi laskea oman hiilipainonsa. Siihen vaikuttavat mm. asumisesta, liikennevälineistä ja jätteiden määrästä syntyvät kasvihuonekaasupäästöt. Kasvihuonekaasuista merkittävin on hiilidioksidi, johon hiilipaino-sanan alkuosa viittaa.

Yksilön aiheuttamaan ympäristökuormaan viittaavia kuvailmauksia on ollut käytössä ennestäänkin. Niihin liittyvät sanat ovat suomessa enimmäkseen suoraan englannista saatuja käännöslainoja. Yksi jo tutuista käsitteistä on ekologinen selkäreppu. Sen paino kertoo tuotteen elinkaaren aikana syntyvän ympäristöön kohdistuvan rasituksen määrän: sitä raskaampi reppu, mitä enemmän luonnonvaroja kuluu tuotteen valmistukseen, kuljetukseen ja käyttöön.

Ennen hiilipaino-sanan ilmaantumista kieleen puhuttiin hiilijalanjäljestä. Myös sen koon laskemiseen tarjoiltiin julkisuudessa erilaisia kulutusta mittaavia laskureita. Nyt mitataan hiilijalanjäljen lisäksi vesijalanjälkeä, joka syntyy kulutuksen vaatimasta vesimäärästä. Tämäkin edellyttää asiantuntijatietoa, sillä lopputuotteesta ei läheskään aina näy, miten paljon ns. piilovettä (engl. virtual water) tuotteen valmistukseen on käytetty.  

RIITTA ERONEN

toukokuu 2010

(Aiheesta myös Hiidenkivessä 3/2010: Ajan sana, Hiilipaino ja piilovesi)

Kuukauden kielijutut