Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Suvinen sudenkorento

Kesäisen sudenkorennon hurja nimi herättää usein ihmetystä. Monille taitaa olla tuttu se käsitys, että hyönteisen nimessä on sattunut väärinkäsitys: kyse ei olekaan sudesta vaan kaunista hyönteistä paremmin kuvaavasta, kesää tarkoittavasta sanasta suvi, joten nimityksen pitäisi oikeastaan olla suvenkorento.

Tämän selityksen mukaan nykyinen "väärä" nimitys olisi länsisuomalaisten syytä. Virhe olisi syntynyt suven-muodon erheellisestä tulkinnasta. Itämurteissa sanaa susi taivutetaan laajalti susi : suven, joten susi- ja suvi-sanojen genetiivit ovat samanmuotoiset. Itämurteissa käytettävä muoto suvenkorento olisi siten yleiskielistetty väärin sudenkorennoksi ja yhdistetty susi-sanaan, vaikka oikea sana olisi suvi.

Selitys on periaatteessa hyvä, mutta sille ei oikein tunnu löytyvän pitäviä perusteita. Teoriaa vastaan todistavat ensinnäkin suomen länsimurteet. Niissä käytetään muotoja suren- ja sulenkorento, joissa on selvästi kyse susi-sanan muodoista: yleiskielen d:n sijalla on länsimurteille tyypillisesti r tai l. Muotoa suvenkorento ei sen sijaan tunneta länsimurteissa.

Toinen vastaan hankaava kohta on suvi-sanan merkitys suomen itämurteissa ja lähisukukielissä. Sudenkorento-sana tunnetaan suomen lisäksi ainakin karjalassa ja vatjassa, mutta sana suvi merkitsee kesää vain suomen länsimurteissa. Itämurteissa samoin kuin karjalassa ja vatjassa suvi merkitsee talvista suojasäätä, ei kesää. Tämän vuoksi on epätodennäköistä, että levikiltään itäinen suvenkorento voitaisiin liittää läntiseen, kesää merkitsevään suvi-sanaan.

Cityihminen yhdistää sudenkorennon loppukesän raukeisiin hellepäiviin. Monien kansojen uskomuksissa sudenkorennot kuitenkin ovat pimeyden voimien palvelijoita. Tähän viittaavat myös suomen murteissa tunnettavat nimitykset pirunpuntari, pirunhevonen ja pahanhevonen, samoin ruotsin trollslända eli "noidan värttinä" ja englannin dragon-fly (dragon = lohikäärme). Uskomusten mukaan sudenkorennot ennustavat onnettomuutta, syövät jyviä tähkäpäistä, saattavat puhkaista ihmiseltä silmät tai ommella nukkuvan silmät umpeen. Tällaiset uskomukset voisivat selittää myös kummalliselta tuntuvaa sudenkorento-nimitystä. Korento tarkoittaa paitsi tietynlaista hyönteistä myös mm. salkoa, seivästä, tankoa ja vesisaavin kanninpuuta. Jos tämä viattomalta tuntuva hyönteinen voi toimia pirun ratsuna, niin miksei myös vaarallisen ja pahana pidetyn eläimen, suden, seipäänä tai kantotankona.


SARI MAAMIES

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 3.6.1997.