Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lapsille mertarantaa

Suolakurkkukuutioilla höystettyä palapaistia näkee ruokalistoissa ja resepteissä nimitettävän Stroganoffiksi, Stroganoffin pihviksi, filee Stroganoffiksi, stroganovinpihviksi tai stroganoviksi. Oikeinkirjoitusohjeiden mukaiset kirjoitusasut ovat stroganovinpihvi ja stroganov.

Ruokalajin kerrotaan saaneen nimensä venäläisen Stroganovin aatelissuvun mukaan. On tosin myös arveltu, että nimitys perustuisi vuolemista ja höyläämistä merkitsevään venäjän verbiin strogat´. Joku suvun keittiömestareista olisi näet joutunut Siperian-matkalla vuoleskelemaan jäätynyttä lihaa.

Henkilönnimeen perustuvia ruokia on muitakin, esimerkiksi janssoninkiusaus, lindströminpihvi ja oskarinleike sekä aleksanterinleivos, napoleoninleivos ja runebergintorttu. Ranskalaisen varakreivin mukaan on nimetty chateaubriand, jota on kuulemma meillä tarjottu joskus ravintolassa proosallisesti lannepaistin nimellä.

Ruokia on nimetty myös paikkojen mukaan. Näitä ovat muun muassa havaijin-, sveitsin- ja wieninleike, italian-, nizzan- ja waldorfinsalaatti (newyorkilaisen Waldorf Astoria -hotellin mukaan), berliininmunkki, bostonkakku, ranskanleipä, saksansämpylä ja wienerleipä eli viineri, joka kylläkin on alun perin tanskalainen herkku. Meillä on perinteiset karjalanpiirakkamme ja karjalanpaistimme. Itse karjalaiset eivät ole näitä nimityksiä käyttäneet, vaan he ovat syöneet piirakoita ja uunipaistia tai lihapottia.

Edellä esiteltyihin ruokalajien nimityksiin sisältyvä erisnimi on kalvennut, menettänyt erisnimen luonnettaan, ja sanat ovat muuttuneet yleiskäsitteen nimityksiksi. Siksi napoleoninleivos, nizzansalaatti ja muut vastaavat kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Aina erisnimen ja yleisnimen raja ei kuitenkaan ole selvä, ja siksi voidaan kirjoittaa esimerkiksi joko parmankinkku tai Parman kinkku.

Joissakin tapauksissa erisnimi on säilyttänyt itsenäisyytensä, siis erisnimisyytensä, jolloin ruokalajin nimi kirjoitetaan sanaliitoksi: Mannerheimin kuha (tai kuhaa Mannerheimin tapaan), Romanovin mansikat, Melban persikat (oopperalaulajatar Nellie Melban mukaan), Hanna-tädin kakut, Tuulan muikkupaistos. Tauno Palon sipulipihvi on helsinkiläisen ravintolan Eliten ja Oopperakellarin silakat tunnetun tukholmalaisravintolan nimikkoruoka.

Urheiluselostaja Antero Mertaranta paljasti eräässä lehtihaastattelussa oman lempiruokansa: jauhelihakastike, jota täydennetään kermalla, ketsupilla, maustekurkkukuutioilla ja persiljasilpulla. Tämä stroganovin sovellus on saanut sukulaislasteni jakamattoman suosion. Joka kerta, kun he ovat tulossa syömään, he ilmoittavat haluavansa mertarantaa.


MAIJA LÄNSIMÄKI

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 23.7.2006.