Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Euroviisut järjestetään Hartwall-areenassa

Keväällä 2007 Hartwall-areena on median keskipisteessä, koska areena toimii Euroviisujen päänäyttämönä. Hallin nimen kirjoitusasusta on kuitenkin käytössä muunnoksia, joista yksikään ei tunnu vakiintuneen ainoaksi.

Hallin omilla verkkosivuilla on nimiasu Hartwall Areena. Aikoinaan hallia on ehditty nimittää myös Helsinki-halliksi, Helsingin suurhalliksi ja Pasilan suurhalliksi. Julkisessa viestinnässä tavataan nykyään käyttää kirjoitusasua Hartwall Areena, HartwallAreena tai Hartwall-Areena mutta myös vaihtoehtoisesti muotoa Helsinki Areena tai Helsingin Areena, jos viestintävälineen periaate kieltää mainostamasta yrityksiä.

Jostain kumman syystä areena kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, vaikka kyseessä ei ole erisnimi vaan nimen perusosa aivan kuten halli. Sama ilmiö toistuu muissakin Suomen hallien nimissä, kuten LänsiAuto Areena, Seinäjoki Areena, Lappi-Areena ja Audi Areena. Areena on levinnyt myös muihin julkisiin yhteyksiin, esimerkiksi poliittinen keskustelutapahtuma Suomi Areena järjestettiin heinäkuussa 2006 Porissa.

Areena kahdella e:llä kirjoitettuna on suomen kielen yleissana, joka selitetään (amfiteatterin, sirkuksen tms.) taistelukentäksi tai näyttämöksi. Kuvaannollisesti areenan merkitys voi olla myös näyttämö tai kilpailukenttä julkisuudessa. Areena tulee selittävän perusosan asemassa kirjoittaa erisnimissä pienellä alkukirjaimella.

Suomen kielen lautakunta on ottanut 20.11.2006 kantaa julkisten rakennusten, rakennelmien, toimitilojen ja laitosten kirjoitusasuihin ja hyväksynyt kyseisissä nimissä yhdysmerkin käytön, jos nimenosina ovat perusmuodossa oleva erisnimi ja selittävä perusosa. Suositeltavaa onkin, että nimen määriteosan Hartwall ja perusosan areena väliin tulee yhdysmerkki: Hartwall-areena. Jos sponsoria ei ole mahdollista mainita, nimen voi kirjoittaa Helsinki-areena. Samoin kirjoitetaan myös Länsiauto-areena, Seinäjoki-areena, Lappi-areena, Audi-areena ja Suomi-areena. Samaan tapaan käyttäytyvät halli-loppuiset toimitilojen nimet, kuten Turku-halli ja Fortum-halli.


ELINA WIHURI

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 21.1.2007.