Siirry sisältöön

Tuo huikea sana huikea

Onko juontaja-muusikko Axl Smith keksinyt sanan huikea? Ainakin hänen juontamissaan ohjelmissa sitä käytetään usein. Mutta ei sentään – sana esiintyy vanhastaan suomen murteissakin.

Kielitoimiston sanakirjan
määritelmän mukaan huikea tarkoittaa valtavaa, tavatonta, suunnatonta, hurjaa, huimaa(vaa). Tyylilajiltaan arkisena sitä pidetään sanakirjassa merkityksissä mainio, hieno, rautainen, posketon.

Kuitenkin aivan ensimmäisen kerran kiinnitin huomiota sanan jatkuvaan käyttöön vasta kun laulukilpailu The Voice of Finland alkoi Suomessa vuoden 2011 lopussa. Sanaa on viljelty taajaan myös Dance-tanssiohjelmassa, jossa huikea esiintyi erittäin monissa juontaja- ja tuomarikommenteissa.

Sanaa käytetään paljon muuallakin kuin näissä ohjelmissa. Google-hakukoneella sanalle löytyy jopa noin 1 770 000 osumaa:

Huikea esitys!
Luvassa on huikea finaali!
Huikea nainen! Huikea mies!

Myös iltapäivälehdissä sanaa käytetään runsaasti:

Krisse Salmisen huikea tie voittoon – katso kuvat!

Huikea ei kuitenkaan liity pelkästään musiikkiin tai tanssiin – myös urheilu-uutisissa sitä näkee paljon:

NBA-supertähden huikea putki katkesi ulosajoon
F1-kaudelle huikea päätös – katso kuvat!
Milanin tähtipelaajalta huikea saksipotkuosuma

Eniten sanaa näyttää esiintyvän juuri viihde- ja urheilu-uutisissa, kun on tarpeen hehkuttaa, ylistää, kehua. Ja usein se on otsikossa, huutomerkki perässään.

Uskon sanan liittyvän kiinteästi eräänlaiseen positiivisuusaaltoon – sekä The Voice of Finlandissa että Dancessa on kantavana ideana positiivinen suhtautuminen kilpailijoihin ja heidän kehumisensa.

Sanassa ei ole mitään vikaa. Ihan kaunista suomeahan se on! Mutta kun huikea mainitaan ohjelmassa viiden minuutin aikana viidesti, toisto alkaa ärsyttää ja viedä huomiota puheen sisällöstä: sana kerta kaikkiaan kärsii inflaation. Kyllä suomen kielessä on muitakin adjektiiveja, joilla voi tilanteen mukaan hehkuttaa: hieno, mahtava, mainio, laadukas, mahtipontinen, jopa mieletön.

Onpa muuten Suomessa olemassa myös Hoitola Huikea Olo! Minunkin oloni on nyt huikea, kun sain kirjoittaa näin huikeasta sanasta.

MINNA PYHÄLAHTI

Kielitoimiston kielenhuoltaja ja kouluttaja

Kolumni on julkaistu joulukuussa 2012.