Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kurpitsajuhla sai eniten kannatusta halloween-kyselyssä

Helsingin kirjamessuilla Kotus järjesti leikkimielisen kyselyn, jossa sai ehdottaa suomenkielistä sanaa halloweenin rinnalle. Kyselyssä sai rastittaa joko kummitusjuhlan tai kurpitsajuhlan tai ehdottaa kokonaan omaa vaihtoehtoa. Kyselyyn tuli yli 200 vastausta.

Selvästi eniten kannatusta sai kurpitsajuhla (89 vastausta), toiseksi eniten ehdotettiin kummitusjuhlaa (31). Vastaajien omista ehdotuksista yleisin oli perinteisen suomalaisen syysjuhlan nimitys kekri (16). Kekri oli osana myös yksittäisissä sanaehdotuksissa kekriäinen, köyri (yksi kekrin murrevastineista), haamukekri  ja verikekri.

Pyhäinpäivää ehdotettiin kuudessa vastauksessa. Muutamissa ehdotettiin kurpitsakekkereitä, hulluttelujuhlaa, kauhukarnevaalia ja noitayötä. Pari vastaajaa oli sitä mieltä, ettei halloweenia saisi suomentaa ollenkaan.

Sellaisia ehdotuksia, joita oli tarjonnut vain yksi vastaaja, oli yhteensä 56. Teemoina toistuivat marras, pimeys, syksy, haamut, kummitukset, möröt, peikot ja pelottelu. Kirjamessukävijät ehdottivat esimerkiksi haamuaattoa, pimeän yön juhlaa ja tuhmiota.

Vaikka Harry Potter -kirjoistakin tuttu kurpitsajuhla sai paljon kannatusta, ei halloweenille ainakaan toistaiseksi ole tulossa suomenkielistä vastinetta Kielitoimiston sanakirjaan. Aika näyttää.

Kirjapalkintojen saajat on arvottu ja palkinnot lähetetty. Onnea voittajille ja kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

HENNA LESKELÄ JA SUVI SYRJÄNEN

Julkaistu 31.10.2013.