Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kirjamessuilla kysyttyä: hashtag, esinetulostus  ja striimaus

Kotimaisten kielten keskus oli tänäkin vuonna mukana Helsingin kirjamessuilla. Osastollamme sai vastata visaan, jossa kysyttiin kotoisia vastineita sanoille hashtag ja striimaus sekä sitä, minkä vierasperäisen sanan vastine esinetulostus on. Vastauksia tuli lähes 200.

Visassa esiintyneet sanat sisältyvät Kielitoimiston sanakirjan uusimpaan versioon, joka julkaistaan verkossa vapaasti luettavana versiona vielä tänä vuonna. Sanakirjan mukaan hashtag on suomalaisittain aihetunniste tai avainsanaStriimaus tulee englannin sanasta streaming ja on suomeksi suoratoistoEsinetulostus on kotoisempi vastine 3D-tulostukselle, joka on englanniksi 3D printing. (Ks. myös Sanastokeskus TSK:n Tietotekniikan termitalkoot.)

Kolmesta messupähkinästä helpoimmaksi osoittautui esinetulostus, jonka vastineen 3D-tulostus tunsi suurin osa vastanneista. Sen sijaan hashtagilla ei viitata vain risuaitaan, kuten jotkut vastaajat arvelivat, vaan ristikkomerkin ja sitä seuraavan sanan yhdistelmään. Striimaus taas sai visaan osallistuneiden luovuuden kukkimaan – sen vastineeksi ehdotettiin esimerkiksi valtavirrassa kulkemista (vrt. englannin mainstream ’valtavirta’).

Hashtag

Hashtag eli aihetunniste tarkoittaa siis sosiaalisessa mediassa käytettävää, ristikkomerkistä (arkisemmin risuaidasta) ja sitä seuraavasta sanasta koostuvaa tunnistetta, joka mahdollistaa samaan aihepiiriin kuuluvien viestien yhdistämisen. Esimerkiksi #kotus on aihetunniste, jolla voi etsiä Kotukseen liittyviä päivityksiä vaikkapa Twitterissä. 

Messuilla hashtagille ehdotettiin sitä äänteellisesti muistuttavia vastineita, kuten hastakkihäkkyrähärvelihäslinki ja hässäkkä. Myös ristikkomerkin tapaisia vastineita esitettiin: etumerkkirisukasarisukko ja vinokas. Aihetunnisteeseen rinnastettavia ehdotuksia olivat muun muassa aihekoodiaihemerkki ja viitesana.

Esinetulostus

Esine- eli 3D-tulostus on esineiden valmistamista erityisellä laitteella digitaalisen mallin pohjalta. Tähän mennessä esinetulostusta on käytetty jo esimerkiksi lääketieteessä ja rakennusalalla. Messukävijät tarjosivat esinetulostuksen pariksi 3D-tulostuksen ohella ainakin esinöintiä, pikatehdasta, pullahtelua ja tavaraprinttausta.

Striimaus

Suora- tai virtaustoistolla eli arkisemmin striimauksella tarkoitetaan yhtäaikaista tiedon siirtoa ja käyttöä niin, että käyttö aloitetaan ennen kuin tieto on kokonaisuudessaan siirretty vastaanottajalle. Esimerkiksi Youtubessa ja Yle Areenassa videoita ja ohjelmia katsellaan suoratoistona.

Striimauksen kotoisemmaksi vastineeksi vastaajat tarjosivat muun muassa käännöslainoja virrantavirratusvirtauttaminen javirtaviivaistus. Merkitykseltään suoratoistoa muistuttavia veikkauksia olivat reaaliaikasiirtosamanaikaislähetys, suorakatselu ja verkkovälitys.

Vastanneiden kesken arvottiin viisi painettua Kielitoimiston sanakirjaa. Voittajiin on otettu yhteyttä. Kiitos kaikille osallistuneille ja tapaamisiin messuilla taas ensi vuonna!

HENNA LESKELÄ JA SUVI SYRJÄNEN

Julkaistu Kotuksen verkkosivuilla 31.10.2014.