Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Brexit, kiky ja hävikkiruokaravintola – vuoden 2016 sanoja

Vuosi on loppumassa, mitä siitä jäi mieleen? Muistia voi virkistää tutustumalla nyt julkaistavaan sanakokoelmaan Poimintoja vuoden 2016 sanoista, joka on otos Kotuksen nykykielen sanatietokantaan vuoden mittaan kerätystä aineistosta.

Sanoihin voi joskus tiivistyä uutisten, ajankohtaisten ilmiöiden ja keskustelujen ydin. Toisaalta sanat eivät avaudu sellaisinaan, vaan ne vaativat seurakseen selitteitä ja kytköksiä niin muihin sanoihin kuin niiden taustalla oleviin asioihinkin.

Selitteitä vaativat erityisesti eri tavoin lyhentämällä muodostetut sanat, kuten kotimaan politiikassa tutuksi tullut kiky, (kilpailukykysopimus’), jolle sanastossa annetaan taustatiedoksi myös se, että käsite korvasi edellisen vuoden sanan yhteiskuntasopimus. Sanoja muodostetaan lyhentämällä ja yhdistelemällä myös muissa kielissä, joista ne lainautuvat muualle, esimerkkinä tästä tänä vuonna uutisissa kenties tiheimmin esiintynyt sana Brexit (’Britannian ero Euroopan unionista’).

Sanalistan toimituskunta on joutunut tekemään runsaasti taustatyötä selvittäessään myös niinkin yksinkertaisilta näyttävien yhdyssanojen kuin karvapohjasukset tai valeuutinen merkityksiä. Sama koskee joitakin vähemmistöihin liittyviä sanoja, sellaisia kuin vaikkapa  muunsukupuolinen, sateenkaareva ja kulttuurinen omiminen.

Sanat kertovat maailman suurista ongelmista (Aleppon kellot) ja välillä vihapuheena näyttäytyvästä somekeskustelusta (suvakit ja rajakit), mutta sijansa on myös leikkimisellä ja vitsailulla. Leikillisyys näkyy tällä kertaa etenkin ruokasanoissa (sipsikaljavegaani, vihis, pokekakku…). Kasvisruokaan ja vegetarismiin liittyvien sanojen runsaus kertoo myös syömiseen liittyvien asenteiden ja arvojen muutoksesta yhteiskunnassa, samoin kuin hävikkiruokaravintola. Hävikkiruoan määrää vähentämällä kun sekä torjutaan ilmastonmuutosta että toimitaan muutenkin kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.  Kestävää kehitystä laajemminkin taas pyrkii edistämään meillä uusi tieteenala, kestävyystiede – sekin yksi vuoden 2016 sanoista.

RIITTA ERONEN

Sanapoimintoja vuodelta 2016