Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Tifo

Jääkiekko-ottelussa kotijoukkueen fanit kannustavat omiaan rytmikkäin huudoin, lauluin ja taputuksin. Yhtäkkiä jokainen kannattaja nostaa päänsä päälle värikkään kyltin, ja hetken katsomossa velloo valtava kotijoukkueen logoa kuvaava katsomomosaiikki.

Tällaisia tifoja eli katsomokoreografioita voi nykyään nähdä erilaisten urheilutapahtumien yhteydessä. Kyse on kannattajien organisoimasta ja esittämästä katsomotaiteesta, jonka tarkoitus on nostaa tunnelmaa ja kannustaa omaa joukkuetta tai suosikkiurheilijaa.

Tifo tulee kieleemme italiasta, jossa se tarkoittaa mm. urheilufanatismia. Eniten tifoja näkeekin juuri eteläeurooppalaisissa jalkapallo-otteluissa. Vähitellen katsomotaide on kuitenkin vallannut urheilukatsomoita ympäri maailman.

Tifojen ideoinnissa vain mielikuvitus asettaa rajat. Apuna voidaan käyttää esimerkiksi erikokoisia lippuja, ilmapalloja ja konfettia (paperisilppua tms.). Valtaviin lakanoihin saatetaan maalata joukkueen tunnus tai kirjoittaa kantaaottavia tekstejä. Joissakin maissa suositut soihdut ja ilotulitteet ovat suomalaisissa katsomoissa kuitenkin kiellettyjä.

RIINA KLEMETTINEN

Kielitoimiston sanakirjan toimitus

Julkaistu 8.9.2009


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången