Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Podium

Palkintokoroketta tarkoittava podium on viime aikoina alkanut yhä useammin vilahdella urheilupalstoilla ja urheiluselostuksissa. Erityisesti maastohiihdosta ja moottoriurheilusta puhuttaessa podium tuntuu usein korvaavan kolmitasoisen palkintokorokkeen. Myös mäkihypyssä, alppihiihdossa ja yleisurheilussa tavoitellaan monesti paikkaa podiumilla eikä palkintopallilla.

Jonkin verran podiumia käytetään myös urheilumaailman ulkopuolella. Sillä voidaan tarkoittaa vaikkapa puhujankoroketta tai koroketta, jolla orkesterinjohtaja seisoo. Sana voi siis tarkoittaa laajasti monenlaisia ympäristöään korkeampia rakennelmia, joiden tarkoitus on saada joku näkymään tai kuulumaan muita paremmin.

Podium on alkujaan latinaa. Se on tarkoittanut esimerkiksi porrasmaista koroketta, roomalaisen amfiteatterin alinta istuinriviä tai roomalaisen temppelin alusrakennelmaa. Sillä on myös voitu viitata teatterin näyttämöön tai esiintyjän korokkeeseen. Suomeen sana on todennäköisesti kulkeutunut englannin kautta.

Podiumista kirjoittamista ei tietenkään voi yksiselitteisesti tuomita huonoksi kielenkäytöksi, mutta ei sanan harkitsematonta käyttöä kannata myöskään purematta niellä. Kyseessä on vierassana, jonka merkitystä kaikki eivät tunne. Monissa tapauksissa ennestään tuttu kotoinen sana voisi olla parempi valinta.

Podiumissa on tietty juhlallinen, jopa muodollinen kaiku, ja sille voi varmasti löytää sopivia käyttöyhteyksiä. Kannattaa kuitenkin pitää järki kädessä: jos piirinmestaruushiihdoissa voittajakolmikko seisoo palkintokorokkeen sijaan podiumilla, on jo saatettu lipsahtaa huumorin puolelle.

RIINA KLEMETTINEN

Kielitoimiston sanakirjan toimitus

Julkaistu 12.1.2010


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången