Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Paitaostoksilla

Vaateliikkeissä ja tavaratalojen vaateosastoilla pukineiden nimitysten paljous ja kirjavuus hämmentää. Yksi uudehko – mutta ei kovin yleiseksi käynyt – vaatesana on pukeutumispaita. Lyhyen selvityksen perusteella näyttää siltä, että pukeutumispaita on naisten yksinkertainen, usein yksivärinen lyhyt- tai pitkähihainen paita, jota käytetään jakun tai bleiserin alla.

Pukeutumispaita ei kuitenkaan ole aluspaita; aluspaita on nimensä mukaisesti alusvaate, ja sen ylle tarvitaan toinen vaate. Pukeutumispaita sen sijaan riittää vaatetukseksi joissakin (ehkä rennohkoissa) tilanteissa. Lisäksi aluspaita ei yleensä näy – pukeutumispaita puolestaan on osa asukokonaisuutta. T-paidasta pukeutumispaita taas eroaa niin, että se on usein muotoon leikattu.

Sanan pukeutumispaita merkitys ei ole selvä yhdyssanan osien perusteella. Tavallisesti -paita-loppuisten yhdyssanojen alkuosa kertoo siitä, mistä materiaalista paita on tehty (villa-, silkki-, flanellipaita) tai siitä, milloin tai minkä kanssa sitä käytetään (peli-, urheilu-, yöpaita; puku-, smokki-, frakkipaita). Alkuosa voi kuvailla myös muulla tavoin paidan luonnetta, kuten sanoissa poolopaita, riihipaita, jussipaita ja leijonapaita [Suomen maajoukkueen pelipaidasta]. Pukeutumispaita ei oikein sovi mihinkään näistä ryhmistä.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että pukeutumispaita-sanassa osien (pukeutumis ja paita) suhde olisi samanlainen kuin sanassa sovitushuivi. Se on huivi, joka on tarkoitettu sovittamisen avuksi, sovittamista varten. Sovitushuivia itseään ei ”soviteta”; sen sijaan se suojaa varsinaista sovitettavaa vaatetta esimerkiksi sovittajan meikiltä.

Niinpä saattaisi luulla, että myös pukeutumispaita olisi jonkinlainen apuväline itse pukeutumista varten. Näin ei kuitenkaan ole: pukeutumispaita on ’paita, johon pukeudutaan’. Sana pukeutumispaita ei kuitenkaan kuvaa vaatteen käyttötarkoitusta tai ulkomuotoa. Ehkä se pysyttäytyykin lähinnä vaatetusalan ammattikäytössä.

LEIJA ARVASSALO

Kielitoimiston sanakirjan toimitus

Julkaistu 28.2.2006


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången