Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kipukynnys

Kynnys tarkoittaa lattiatasosta kohoavaa ovenkehän alaosaa. Kuvallisissa ilmauksissa sillä viitataan vaikkapa rajaan erilaisten ajanjaksojen ja elämänvaiheiden välillä. Kynnyksen ylittämällä voi siirtyä paitsi huoneesta toiseen myös vaikkapa nuoruudesta aikuisuuteen tai talvesta kevääseen.

Omanlaisensa kynnys on myös kipukynnys. Lääketieteessä se merkitsee pienintä kipua tuottavan ärsykkeen arvoa. Kun kynnys ylitetään, siirrytään jälleen tilasta toiseen, kivuttomuudesta kiputilaan. Usein kuulee sanottavan, että jollakulla on korkea tai matala kipukynnys. Silloin tarkoitetaan tuon ihmisen sietävän kipua hyvin tai huonosti.

Kipukynnys itsessään on kuvailmaus, mutta se on saanut myös uuden kuvallisen merkityksen, kun sanotaan esimerkiksi bensiinin hinnan ylittäneen autoilijoiden kipukynnyksen tai ruoan hinnan hipovan kuluttajien kipukynnystä. Polttoaine ja elintarvikkeet maksavat siis kansalaisten mielestä liikaa.

Bensan hinnan kipukynnys on sijoitettu milloin minkin tasamarkan tai euron kymmenyksen haamurajalle. Hintojen noustessa kipukynnystäkin hilataan taas uusiin lukemiin. Autoilijan bensapumpulla kokemaan tuskaan vaikuttanee kuitenkin myös lompakon paksuus. Vähävaraisen kipukynnys on varmasti matalammalla kuin varakkaan.

RIINA KLEMETTINEN

Kielitoimiston sanakirjan toimitus

Julkaistu 21.10.2008

Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången