Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Helsingfors

Vaikka kaupungin virallinen nimi on alusta asti ollut Helsingfors, on sitä näihin päiviin asti nimitetty Uudenmaan ruotsalaismurteissa nimellä Helsinge, josta myös nimen suomenkielinen asu Helsinki on lainattu. Helsinge oli myös vanha Helsingin pitäjän nimi. Helsingin pitäjästä tuli Helsingin maalaiskunta vuonna 1865, Vantaan kauppala vuonna 1972 (vuodesta 1974 kaupunki).

Helsingin nimen kantasana voisi olla ruotsin kielen sana hals, joka tarkoittaa ’kannasta’. Hälsing taas olisi  tarkoittanut yksinkertaisesti ’kannaksen asukasta’. Ilmeisesti Helsingin kaupungin nimi ei kuitenkaan viittaa mihinkään Helsingin seudun kannakseen, vaan on peräisin Ruotsin Hälsinglandin maakunnan nimestä. Uudenmaan rannikoille keskiaikana saapunut ruotsalaisasutus oli ilmeisesti paljolti peräisin juuri Tukholman pohjoispuolella sijainneesta Hälsinglandista, ainakin tällainen perimätieto kaupungissa eli vielä 1600-luvun alussa.

Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången