Kotimaisten kielten keskuksen sijainti-, yhteys- ja aukioloaikatiedot sekä tietoja organisaatiosta ja verkkotoiminnasta.

Yleisötsätti: Suomen sana

10.10.2017

Avoimessa yleisötsätissä keskusteltiin Suomen sana -kilpailusta ja erityisesti kilpailun loppusuoralle valituista kymmenestä sanasta. Finalistisanoiksi oli valittu nämä: demokratiavaje, elähän, kalsarikännit, löyly, metsä, no niin, perkele, sauna, sinivalkoinen, sisu. Asiantuntijana tsätissä oli Kotuksen verkkopäätoimittaja Vesa Heikkinen.

Suomen sana -kilpailu
Lista kaikista ehdotetuista sanoista (pdf)
Suomen sana -kilpailun finalistit. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.

Moderaattori 12.59
Hei ja tervetuloa keskustelemaan Suomen sana -kilpailun kymmenen kärjestä. Mikä sanoista on sinun suosikkisi ja miksi?

Vesa Heikkinen 13.02
Minun oma suosikkini oli ”maailma”, mutta se ei mahtunut kymmenen kärkeen. Maa+ilma, ihanaa!

Vesa Heikkinen 13.03
Kymmenen finalistia siis ovat demokratiavaje, elähän, kalsarikännit, löyly, metsä, no niin, perkele, sauna, sinivalkoinen ja sisu. Mitähän mieltä näistä ollaan?

Vesa Heikkinen 13.06
Kaikkiaan ehdotuksia tuli Twitterin ja verkkolomakkeen kautta noin 600. Ehdotettuja sanoja tai ilmauksia on noin 450.

Vesa Heikkinen 13.10
Minkä merkki se vaikeneminen olikaan? 

Minna Pyhälahti 13.13
Finalisteista suosikkini on metsä – aina läheinen ja lähellä.

Vesa Heikkinen 13.14
Kyllä! Eräs ehdottaja perusteli ”metsää” näin: ”Suomi on metsässä, metsän keskellä. Suomalaiset tulevat metsästä puhumaan suomen kieltä muiden metsästä tulleiden kanssa. Suomi saa leipänsä metsästä. Metsään voi mennä, kun suru sumentaa sielun tai kun ilo sykkii sydämessä. Metsä on suomalaisen koti.”

Vilja Päätalo 13.15
Mielenkiintoiset finalistit! Oliko valintaprosessi hankala? Hyviä ehdotuksia näyttäisi kuitenkin olevan todella paljon.

Vesa Heikkinen 13.17
Kiitos, kysymyksestä Vilja! Oli siinä pähkäilemistä. Halusimme, että kymmenen finalistia edustavat mahdollisimman hyvin laajaa kirjoa. Kolme suosituinta (joita ehdotettiin useimmin) otettiin heti mukaan: sisu, perkele ja sinivalkoinen.

Minna Pyhälahti 13.17
Onpa kaunis perustelu metsä-sanalle tuossa!

Vesa Heikkinen 13.19
Kyllä! :)

Vilja Päätalo 13.19
Joo, nuo kolme ovat varmasti olleet suosittuja! :) Olisi vielä mukava kuulla perustelut sille, miksi demokratiavaje-sana päätettiin ottaa mukaan? Ei ihan itsestäänselvin valinta

Vesa Heikkinen 13.20
Hyvä kysymys, Vilja! Aika paljon ehdotettiin ajankohtaisia yhteiskuntakriittisiä sanoja, tämä kuuluu siihen joukkoon. Demokratiavajeesta on puhuttu aika paljon viime aikoina mm. politiikantutkimuksessa ja laajemminkin. Lisäksi kyse on yhdyssanasta ja sanasta, jossa on selvästi mukana ns. laina-ainesta.

Vesa Heikkinen 13.23
Sisu-sanaa perusteltiin esim. näin: ”Tämä sana tupsahtaa ensimmäisenä varmaankin jokaisen suomalaisen mieleen kun Suomesta ja suomalaisuudesta on puhe. 'Sisu' on Suomen kuvajainen hyvässä ja pahassa, historiassa ja nykypäivänä, arjessa, töissä, koulussa, kotona, ulkomaillakin. Sisua löytyy jokaisesta suomalaisesta, vauvasta vaariin, ja sillä on taisteltu sekä sodittu. Sisulla siis mennään myös seuraavat sata vuotta.”

Minna Pyhälahti 13.23
Koko ehdotuslistalta https://www.kotus.fi/files/5442/Suomen_sana_-kilpailuun_ehdotetut_sanat.pdf suosikkejani ovat metsämansikka, usva, empatiavaje ja öyhötys. Kaksi viimeistä tulevat mieleen esim. keskustelupalstoja lukiessa. Muuten, mitä perusteluja esitettiin löyly-sanalle? Hyvin suomalaisen oloinen sana sekin!

Vilja Päätalo 13.24
Kiitos vastauksesta! Kiva juttu, että finalistien joukossa on näitä uudempia 2010-luvun sanojakin. Mainitsemasi laaja kirjo toteutuukin näissä hyvin ainakin minun mielestäni. On muuten tosi vaikea valita vain yhtä omaa suosikkia! Suomen kielessä on niin paljon upeita sanoja

Minna Pyhälahti 13.25
Samaa mieltä Viljan kanssa, että yhden suosikin valitseminen on tosi vaikeaa.

Henna Leskelä 13.25
Moi! Minua taas kiinnostaisi erityisesti elähän-sanan tausta: miksi se päätyi kärkikymmenikköön, ja mitä ehdottaja tarkoitti sillä?

Vesa Heikkinen 13.25
Löyly innosti monia, tässä pari perustelua:
”Perisuomalainen sana - suhisee ja sihisee, on leppeä ja kipakka, lämmin ja kuuma, sillä on henki ja sielu, se rauhoittaa, rentouttaa, saa hyvälle tuulelle, tai ärtymään, jopa ulos löylynlyömät, löylyttää säännöllisesti koko Suomen kansan.”
”Suomen kansa menee saunaan lauantaiehtoona.
Harras tunnelma vallitsee, kun työviikon rasitukset
voi saunan löylyssä huuhtoa pois. Löylyä lissää.”
”Niin vaikea kuvata muilla kielillä eli hyvin suomalainen sana.”

Vesa Heikkinen 13.26
Henna, kiitos, tässä perustelua: ”Rauhoittavasti kehottava ilmaus elämisen jatkumisesta.” Omasta mielestäni sana on muotonsa ja monitulkintaisuutensakin takia kiehtoava!

Henna Leskelä 13.27
Aivan! Mietin itsekin tuota monitulkintaisuutta. Ehkä yksi mun suosikeistani! Toinen on ”no niin”, jos sen ajattelee Ismo Leikolan tapaan.

Vesa Heikkinen 13.28
Kyllä, Henna, tuon ”no niin” yhteydessä viitattiin parissakin ehdotuksessa juuri Leikolaan.

Henna Leskelä 13.29
Löyly-sana muuten herätti vastikään suurta kiinnostusta myös Ruotsin puolella Sisuradion kuuntelijoiden keskuudessa. Ilmeisesti onnistuu puhuttelemaan suomalaistaustaisia laajemminkin.

Vilja Päätalo 13.29
Tuo ”elähän” on kyllä mainio nyt kun sen miettii noiden perusteluiden kautta!

Minna Pyhälahti 13.30
”No niin” yhdistyy minunkin mielessäni Ismo Leikolaan. :-)

Moderaattori 13.30
Pidämme tsättiä vielä hetken aikaa auki. Hyviä kommentteja tullut jo, ja vielä ehtii!

Vesa Heikkinen 13.33
Kiinnitin blogitekstissäni huomiota mm. joidenkin sanojen vitsikkyyteen tai arvoituksellisuuteen: Osa on tulkittavissa vitsikkäiksi (bönthö, Dingon paluu, hillotolppaismi, osittaisdifferentiaaliyhtälö, peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä, uimahousupartio), osa arvoituksellisiksi (enthuoma, havilinen, metsjärveinen, yrmiäs). Mikä on esim. yrmiäs?

Henna Leskelä 13.34
En ehtinytkään vielä lukea blogia, täytyy käydä katsomassa. Yrmiäs ei soita kelloa, mutta yhdistäisin sen äkkiseltään yrmeään tms.

Oliko kilpailussa ajatuksena löytää sellainen sana, joka jotenkin kiteyttäisi satavuotiaan Suomen kokonaisuudessaan, vai ennemmin sellainen sana, joka kuvaisi juuri tämän päivän Suomea? Vai sekä–että?

Vesa Heikkinen 13.36
Henna, juu, yritetään löytää siis sana, joka parhaiten kuvaa satavuotiasta itsenäistä Suomea, siis varmaankin kiteyttävä. Mutta monitulkintaistahan tämäkin on... :)

Moderaattori 13.38
Kiitos keskustelijoille hyvistä kommenteista!

Henna Leskelä 13.38
Niinpä, koska voihan asian ajatella niinkin, että Suomi vuonna 2017 on satavuotias ja itsenäinen. :)

Vesa Heikkinen 13.39
Kiitos minunkin puolestani! Hyvä sana Suomen sanaksi joka tapauksessa saadaan!

Moderaattori 13.39
Suomen sanan eli voittajan valitsee Kotuksen neuvottelukunta. Voittaja julkistetaan 5. joulukuuta.
Seuraavasta yleisötsätistä ilmoitetaan myöhemmin. Pysykää kuulolla! :)