Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Ohjeet tekstitalkoiden tekstin muokkaamiseen tietokoneella

Huom. Muokkauksen menettelytavat ovat hieman erilaiset eri laitteilla, joten nämä ohjeet eivät ehkä päde kaikkiin koneisiin. Lisäksi tableteissa ja kännyköissä on omat käytäntönsä.

1.    Ehdota

Tarkista, että asiakirja on Ehdota-tilassa, jolloin oikeassa yläkulmassa näkyy vihreä painikeruutu. Kun muutat jotain tekstissä, aukenee oikeaan reunaan kommenttilaatikko. Sen täyttämisestä ks. kohtaa Kommentti. Muutosta ei tarvitse erikseen tallentaa. Voit perua ehdotuksesi vasemman yläreunan Kumoa-näppäimellä (nuoli vasemmalle).

2.    Katselu

Voit katsella asiakirjan kaikki muutokset sisältävää versiota muuttamalla sen katselutilaan. Klikkaa vihreää ruutua ja valitse esiin tulevasta valikosta Katselu.

3.    Kommentti

  • Perustele ehdotuksesi kommentissa.

  • Vie kursori haluamaasi tekstikohtaan tai maalaa se. Klikkaa oikeasta yläkulmasta valkoista painiketta Kommentti. Jos asiakirjaa on jo kommentoitu, esiin tulevat kaikki siihenastiset kommentit. Klikkaa valikosta symbolia Kommentti, jolloin oikeaan reunaan aukenee kommenttilaatikko.

  • Toivomme, että kirjoitat nimesi kommenttiin ja perustelet ehdotuksesi. Kommentoijan nimeksi tulee aina Nimetön, ellei ole kirjautunut Googlen tunnuksilla. Myös ilman tunnuksia ja kirjautumista voi tekstiä muuttaa ja kommentoida.

  • Voit tallentaa kommenttisi klikkaamalla laatikon painiketta Kommentti. Jos haluat sen jälkeen kuitenkin poistaa kommentin, voit tehdä sen klikkaamalla Kumoa-painiketta.

4.    Vastaa

Toisen ehdotusta voi kommentoida kommenttilaatikon Vastaa-kentässä. Toivomme, että kirjoitat tähänkin kommenttiin nimesi. Kun kommentoit tekstiä tai toisten muokkausta, esitä oma ehdotus. Pelkillä arvioilla tekstiä ei paranneta.


Muistathan antaa asiallista ja rakentavaa palautetta niin tekstistä kuin toisten vastaajien ehdotuksista. Poistamme asiattomat kommentit.