Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Virkakielihuumoria

Onko virkakieli naurettavaa? Ainakin sen ominaisuuksista on moni humoristi vääntänyt vitsejä. Tälle sivulle kokoamme tahallista virkakielihuumoria. Kerro meille, mistä sitä löytyy. Osoitteemme on virkakieli[ät]kotus.fi. 

Jouluevankeliumi virkakielellä

Kotimaa-lehdelle eivät murre-evankeliumit riittäneet, vaan teksti väännettiin virkasuomeksi ja paimenista tehtiin tuotantoeläinten ulkotiloissa tapahtuvaan hoitamiseen erikoistuneita henkilöitä.
Jouluevankeliumi virastosuomeksi. Kotimaa 19.12.2016.

Kapulakielestä selkoa

Espoon kaupunginhallituksen jäsen Mikko Hintsala ilahdutti 25.10.2016 Facebook-sivuillaan videolla, jossa hän tulkkaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan Markus Torkin lukemia päätöksiä selkeälle kielelle.

Miten mahtoi kääntyä ymmärrettävämmäksi virke ”kaupunginhallitus päätti ehdottaa, että valtuusto merkitsee selostusosan tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen terveydenhoidon järjestämisestä paperittomille henkilöille”? Katso video ja lue juttu Länsiväylästä (28.10.2016).

Antti Holma viihdyttää pahana virkailijana

Asiointi hallinnon virkailijoiden kanssa ei aina suju niin kuin Strömsössä! Antti Holma -show’n sketsihahmo, Kelan virkailija Leena Pahanen hämmentää asiakkaitaan.

Katso video ja lue Kelan työntekijöiden mielipiteitä hahmosta MTV:n verkkosivuilta.

Laki on niin kuin se luetaan − vai lauletaan?

Noste-lehti antoi vuonna 2012 sosiaalihuoltolain luonnoksen arvioitavaksi eri alojen asiantuntijoille. Oman tulkintansa laista esittivät myös oopperalaulaja Oskari Nokso-Koivisto ja muusikko Mikko Helenius.

Kuuntele ja katso video "Tuen tarve" Youtubesta.

Suomen pitkät yhdyssanat

Frankfurtin kirjamessuilla 2014 esitettiin videoinstallaatio, jossa ulkomaalaiset lausuvat pitkiä suomenkielisiä yhdyssanoja. Monet installaation yhdyssanoista ovat virkakieleen kuuluvia termejä. Totea itse, miksi videon nimi ”I speak Finnish. What´s your superpower?” (Puhun suomea. Mikä sinun supervoimasi on?) on oikeastaan aika osuva!

Katso ja kuuntele video Youtubesta  

Sairas tapaus -blogi

Virkakielessä voi nähdä jopa runoutta, ainakin huumorimielessä. Esimerkiksi potilaskertomusten lyhytsanaisista luonnehdinnoista tulee ytimekkäitä ja hauskoja säkeitä, kun kertomusten kääntäjät yhdistelevät niitä runoiksi. Joka perjantai ilmestyy uusi runo!

Tutustu Sairas tapaus -blogiin

Tukilisäjenkka

Ylen Elävän arkiston mukaan Veikko Lavin Tukilisäjenkka syntyi, kun Laville soitti helsinkiläinen eläkeläisnainen ja sanoi, että eläkkeistä pitäisi olla jokin laulu. Lavi meni samoin tein kirjoituskoneen ääreen ja kirjoitti lauluun sanat.

Veikko Lavin Tukilisäjenkka

Ministerin puhe

Löytyy virkakielestä toki myös tahatonta huumoria! Sen sai myös eräs sveitsiläisministeri huomata kesken hänelle valmistellun puheen lukemisen.

Katso ja kuuntele ministerin puhe Youtubesta