Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Työkaluja virkakielen parantamiseen

Kampanja antaa viranomaisille apua toimintaohjelman suositusten käytännön soveltamiseen. Tältä sivulta löydät työkaluja, joita viranomaiset voivat käyttää apuna kielenkäyttönsä kehittämisessä. Monin kohdin ne ovat sovellettavissa myös yritysten ja järjestöjen teksteihin.

Testit

Käytettävissä on neljä testiä. Virkakielityön kartoitustestin avulla voi selvittää, miten kirjoittamisen olosuhteet vaikuttavat virkakielen laatuun ja mitä asioita voisi järjestää uudella tavalla.  Virkakielitestin avulla voi tarkistaa, onko yksittäinen teksti tarkoitukseensa sopiva vai olisiko sitä syytä vielä parantaa.

Nimiensuunnittelutesti paljastaa, sujuuko nimien suunnittelu niin, että tuloksena ovat hyvät, ymmärrettävät ja oikeaan paikkaan viittaavat nimet. Nimientarkistustestin avulla voi selvittää, ovatko yksittäiset nimet onnistuneita.

Testit löydät Virkakielitestit-sivulta.

Esityspaketit

Esityspaketteihin on koottu tietoa hyvästä virkakielestä, selkokielestä ja toimivista nimistä virastojen oman kehitystyön ja keskustelun avuksi. Lisäksi yksi esityspaketeista sisältää suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.

Esityspaketit ovat Esityspaketit-sivulla.

Huoneentaulut

Huoneentaulut ovat tiivistettyjä ohjeita virastoille ja yksittäisille kirjoittajille. Viraston huoneentaulussa annetaan vinkkejä virastoille kirjoitustyön järjestämiseen ja virkamiehen huoneentaulussa yksittäisten tekstien laatimiseen. Nimistönsuunnittelijan huoneentaulut auttavat luomaan toimivia viranomaisnimiä sekä kaava- ja osoitenimiä.

Huoneentaulut löydät Huoneentaulut-sivulta.

Julisteet

Virkakielikampanjalla on myös hyvän virkakielen julisteita. Niitä voi tulostaa Kuntaliiton selkeän kielen sivuilta. Painettuja julisteita voi tilata Kuntaliiton verkkokaupasta. Julisteet myydään pakettina, jossa on yksi jokaista mallia.

Kuntaliiton selkeän kielen sivu

Kuntaliiton verkkokauppa