Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Selkeän kielen päivää juhlistettiin 11.10.2018

Kansainvälistä Selkeän kielen päivää vietetään vuosittain 13. lokakuuta. Tänä vuonna Selkeän kielen päivää juhlistettiin 11. lokakuuta tilaisuudessa, jossa tutustuttiin hyvää virkakieltä edistäviin hankkeisiin Suomessa ja Norjassa. 

Viranomaisten viestinnän saavutettavuus on ollut Norjassa jo useamman hallituskauden ajan valtion tärkeimpiä kehityskohteita. Selkeän kielen päivän tilaisuudessa virkakielen selkeyttämisen norjalaiset voimahahmot Sissel Motzfeldt ja Ragnhild Samuelsberg kertoivat työstään, muun muassa lainvalmistelun kehittämisestä.

Tilaisuudessa tutustuttiin myös hyvää virkakieltä edistäviin hankkeisiin eri puolilla suomalaista julkishallintoa. Vuoden selväsanainen -kilpailun ehdokkaat esittelivät töitään. Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen julisti kilpailun voittajaksi Kelan viestinnän Kela-tärpit.

Lue lisää Vuoden selväsanainen -kilpailun palkituista

Katso tilaisuuden tallenne

Selkeän kielen päivän tilaisuuden järjestivät Kotimaisten kielten keskus, Kela, Verohallinto ja valtiovarainministeriön Avoin hallinto -hanke.

Tilaisuus järjestettiin Kelan päätoimitalossa Helsingissä. Ohjelmaa oli mahdollista seurata myös suorana verkkolähetyksenä, ja nyt tilaisuus on katsottavissa tallenteena.

Selkeän kielen päivän tilaisuuden tallenne

Tilaisuuden ohjelma

12.30‒12.40 Tilaisuuden avaus, pääjohtaja Elli Aaltonen, Kela

12.40‒13.30 Changing the Norwegian Law Making Process

Sissel Motzfeldt, Senior Adviser at the Agency for Public Management and eGovernment

Ragnhild Samuelsberg, Specialist Director, Norwegian Ministry of Children and Equality

Esityksessään Motzfeldt ja Samuelsberg kertovat, kuinka he aloittivat kielen selkeytystyön: miten tietoa ja tietoisuutta selkeästä kielestä levitettiin ja miten työhön kehitettiin välineitä ja verkostoja. Selkeytystyöllä on saavutettu jo monia hyviä tuloksia, ja sitä on jatkettu muun muassa kehittämällä ministeriöiden lainvalmistelun prosesseja. Työ selkeän kielen edistämiseksi on levinnyt sekä ministeriöissä että julkishallinnon muidenkin toimijoiden keskuudessa.

13.30‒13.45 Kahvitarjoilu

13.45‒14.45  Vuoden selväsanainen -kilpailun ehdokkaat esittäytyvät torilla

(ei tallennetta)

14.45‒15.15 Vuoden selväsanainen -kilpailun voittajan julkistus

Petri Jääskeläinen, Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia

15.15–15.25  Selkokielen mittarin julkistus ja Vuoden selväsanainen 2019

Leealaura Leskelä, Selkokeskus

15.25‒15.45 Kieli kuntoon! -arvonta ja loppusanat

Kieli kuntoon! -arvonta

Selkeän kielen päivän kunniaksi järjestettiin myös Kieli kuntoon! -arpajaiset. Tilaisuudessa arvottiin kolme upeaa palkintoa:

  • Kotimaisten kielten keskuksen kielenhuoltajan 3 tunnin työpanos
  • Verohallinnon kielenhuoltajan 3 tunnin työpanos
  • Kotimaisten kielten keskuksen Oikeinkirjoitusta verkossa -kurssi

Arpajaisiin saivat osallistua valtion ja kuntien virastojen osastot tai tiimit. Kotimaisten kielten keskuksen kielenhuoltajan arvonnassa onni suosi Hämeenlinnan kaupungin henkilöstöpalveluja. Verohallinnon kielenhuoltajan voitti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, ja Raision kaupunki voitti Oikeinkirjoitusta verkossa -kurssin kahdelle työntekijälleen.

Teksti: Marianne Laaksonen ja Liisa Raevaara


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången