Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

EU-kielenhuolto maailmalla ja yhteistyö

Euroopan unionin toimielimissä harjoitetaan kielenhuoltoa. Ennen kaikkea se on toimielinten kääntäjien ja tulkkien harteilla. Periaatteellisesti tärkeä on toimielinten välinen sopimus 1998 lainvalmistelun laadusta, joka ohjaa ymmärrettävämpään kielenkäyttöön säädöksissä.

Virkamiehiä on kannustettu kirjoittamaan lyhyemmin ja selkeämmin kampanjoinnin avulla. Komission uusimmassa kampanjassa tehtiin myös kaikilla kielillä opaskirjanen kirjoittajien avuksi. Lisäksi komissiossa toimii yksikkö, joka toimittaa virkamiesten englannin- ja ranskankielisiä tekstejä selkeämmiksi.  Komission suomalaiset tulkit ovat perustaneet oman sivuston tulkattavien avuksi.

Suomen lisäksi EU-kielen huoltoa harjoitetaan Ruotsissa ja Virossa, jossa myös on oma EU-kielenhuoltaja. Näissä maissa toimii myös verkostoja, jotka on perustettu helpottamaan EU-toimielinten kääntäjien ja tulkkien sekä jäsenmaiden virkamiesten yhteistyötä omakielisten EU-tekstien laadun varmistamisessa. EU-kieltä huoltavat toimivat kansainvälisissä selkeän kielen järjestöissä.


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången