Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Ajankohtaista virkakielestä

18.10.2017 11.36

Vuoden selväsanainen 2017 on Suomen evankelis-luterilainen kirkko

Kirkko on tehnyt jo pitkään tavoitteellista työtä tarjotakseen sekä tietoa että toimintaa selkokielellä.

Vuoden selväsanainen 2017 julkistettiin 17. lokakuuta demokratiapäivässä Kuntatalolla Helsingissä. Selkokielen neuvottelukunta myönsi tunnustuspalkinnon Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle. Palkintoperustelujen mukaan kirkko on tehnyt pitkäjänteistä ja tavoitteellista työtä tarjotakseen sekä tietoa että toimintaa selkokielellä. Näin se on lisännyt selkokieltä tarvitsevien mahdollisuuksia osallistua täysipainoisesti kirkon toimintaan.

Kirkon selkotoiminta perustuu kirkon saavutettavuusohjelmaan. Saavu – Kirkon saavutettavuusohjelma sekä sen ruotsinkielinen versio Kom – Kyrkans tillgänglighetsprogram valmistuivat vuonna 2012 ja ilmestyivät samalla myös selkoversiona.

Kirkon selkosivut (selkosuomeksi selko.evl.fi ja selkoruotsiksi lattlast.evl.fi) tarjoavat selkokielellä ja selkokuvin tietoa kirkosta, Raamatusta, uskosta, kirkollisista toimituksista ja kirkkovuoden tapahtumista. Kirkollisista toimituksista, kuten esimerkiksi kasteesta, konfirmaatiosta, avioliittoon vihkimisestä ja hautaan siunaamisesta on laadittu selkomukautukset suomeksi ja ruotsiksi. Kirkossa on myös järjestetty jo pitkään selkokielisiä jumalanpalveluksia.

Vuoden selväsanainen 2017. Kuva: Aino Piehl
Kuva: Aino Piehl

Vuoden selväsanainen -palkinto

Selkokielen neuvottelukunta on myöntänyt palkinnon vuodesta 1996 taholle, joka on julkaisuillaan tai muulla toiminnallaan edistänyt selkokielistä tai helposti ymmärrettävää viestintää. Vuodesta 2016 alkaen käytäntö uudistui siten, että neuvottelukunta myöntää palkinnon joka toinen vuosi selkokielen edistäjille ja Kotimaisten kielten keskus joka toinen vuosi hyvän virkakielen edistäjille.

Selkokeskuksen uutinen: Vuoden selväsanainen 2017.

Teksti: Liisa Raevaara


Palaa otsikoihin